Lidovky.cz

Závodní jídelny nemají dostatek obalů pro výdej jídla, firmy proto vymezují prostory pro konzumaci

Ekonomika

  12:33
Praha - Provozovatelé hromadných zaměstnaneckých stravovacích zařízení podle svého sdružení nemají dostatek obalů pro výdej jídla. Vláda na pondělním jednání rozhodla, že od úterý pracovníci nemohou v závodních jídelnách pokrmy jíst. Mohou si zde občerstvení jen zakoupit.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Lagarto

Firmy proto vymezují prostory vhodné pro konzumaci jídla. Podle sdružení bude navíc třeba zohlednit vzniklé škody, jako jsou vyšší výdaje v souvislosti s obalovými materiály nebo mzdové náklady. Vláda nové nařízení nepodložila relevantními daty a rozhodnutí nekonzultovala s oborovým svazem ani podnikateli z odvětví. Sdružení pro zaměstnanecké stravování to v úterý uvedlo v tiskové zprávě.

Testovat na covid budou muset všechny firmy nad 50 lidí. Jídelny pro zaměstnance musí zavřít

Kabinet podle sdružení nedal provozovatelů zaměstnaneckých stravovacích provozů žádný čas na přípravu, nesdělil ani délku zákazu. Zařízení přitom už loni přijala mnoho hygienických a bezpečnostních opatření. Výdejovou část oddělily plexisklem, ochranné překážky instalovaly také na stolech, aby oddělovaly strávníky. V jídelnách omezily počet míst k sezení, dodržovaly se povinné rozestupy i dezinfekce rukou při vstupu a odchodu. Vláda by podle sdružení měla čísly doložit, jak se v těchto prostorách nákaza šíří.

Pokud by vládní představitelé zamýšlený krok konzultovali se zástupci oboru, mohlo se podle sdružení podařit nalézt nejvhodnější podmínky pro podniky i pracovníky využívající firemního stravování.

Kabinet k novému opatření přistoupil kvůli špatné epidemické situaci a šíření nových mutací koronaviru.

O lockdownu mají rozhodnout majitelé či manažeři firmy, ne vláda, říká šéf Koh-i-nooru Vlastislav Bříza

Ve firemních jídelnách se podle průzkumu Sdružení pro zaměstnanecké stravování z loňského roku stravovalo zhruba 1,8 milionu lidí. Průzkum byl proveden v souvislosti se zaváděním stravenkového paušálu. Možnost stravování v zaměstnání tehdy označilo za důležitou 63 procent respondentů.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.