Firmy proto vymezují prostory vhodné pro konzumaci jídla. Podle sdružení bude navíc třeba zohlednit vzniklé škody, jako jsou vyšší výdaje v souvislosti s obalovými materiály nebo mzdové náklady. Vláda nové nařízení nepodložila relevantními daty a rozhodnutí nekonzultovala s oborovým svazem ani podnikateli z odvětví. Sdružení pro zaměstnanecké stravování to v úterý uvedlo v tiskové zprávě.
Testovat na covid budou muset všechny firmy nad 50 lidí. Jídelny pro zaměstnance musí zavřít |
Kabinet podle sdružení nedal provozovatelů zaměstnaneckých stravovacích provozů žádný čas na přípravu, nesdělil ani délku zákazu. Zařízení přitom už loni přijala mnoho hygienických a bezpečnostních opatření. Výdejovou část oddělily plexisklem, ochranné překážky instalovaly také na stolech, aby oddělovaly strávníky. V jídelnách omezily počet míst k sezení, dodržovaly se povinné rozestupy i dezinfekce rukou při vstupu a odchodu. Vláda by podle sdružení měla čísly doložit, jak se v těchto prostorách nákaza šíří.
Pokud by vládní představitelé zamýšlený krok konzultovali se zástupci oboru, mohlo se podle sdružení podařit nalézt nejvhodnější podmínky pro podniky i pracovníky využívající firemního stravování.
Kabinet k novému opatření přistoupil kvůli špatné epidemické situaci a šíření nových mutací koronaviru.
O lockdownu mají rozhodnout majitelé či manažeři firmy, ne vláda, říká šéf Koh-i-nooru Vlastislav Bříza |
Ve firemních jídelnách se podle průzkumu Sdružení pro zaměstnanecké stravování z loňského roku stravovalo zhruba 1,8 milionu lidí. Průzkum byl proveden v souvislosti se zaváděním stravenkového paušálu. Možnost stravování v zaměstnání tehdy označilo za důležitou 63 procent respondentů.