U stolu může být podle Havlíčka buď jen jeden strávník, případně u dlouhých stolů musejí být mezi lidmi rozestupy dva metry, nebo mechanické přepážky, které brání šíření kapének.
Testovat na covid budou muset všechny firmy nad 50 lidí. Jídelny pro zaměstnance musí zavřít |
„Je dobře, že vláda své rozhodnutí pozměnila a vzala v potaz opatření a úpravy, které jsou ve většině firemních jídelen již uvedené v praxi řadu měsíců, zavádět se začala loni na jaře. Jídelny často mají nastavená pravidla ve spolupráci s hygienickými stanicemi,“ uvedla ke změně usnesení předsedkyně Správní rady Sdružení pro zaměstnanecké stravování Linda Nejezchlebová.
Provozovatelé hromadných zaměstnaneckých stravovacích zařízení dbají na rozestupy, instalovali plexiskla mezi strávníky u stolu, snížili počet míst u stolu a v jídelně. Strávníci měli také přesně dané časy pro návštěvy jídelny. Samozřejmostí už nyní byla podle Nejezchlebové hygiena rukou a ochrana dýchacích cest. „Jídelna je bezpečné místo pro konzumaci stravy v rámci provozu například továrny, nikoli šatna či chodba,“ dodala Nejezchlebová.
Ve firemních jídelnách se podle průzkumu Sdružení pro zaměstnanecké stravování z loňského roku stravovalo zhruba 1,8 milionu lidí. Průzkum se proveděl v souvislosti se zaváděním stravenkového paušálu. Možnost stravování v zaměstnání tehdy označilo za důležitou 63 procent respondentů.