Lidovky.cz

Sladké, slané, tekuté i smažené: 5 NEJ Rozbíjím se

Design

  7:00
Yveta Kroupová a Michaela Tomišková se kromě vlastních věcí věnují společnému projektu Rozbíjím se, který nám na letošním Designbloku opět osladil život čokoládou, tentokrát v tekuté podobě. Designérky však nemají slabost pouze pro čokoládu, v následujícím výběru představují třeba oblíbenou limonádu nebo "gastro" časopis.

Michaela Tomišková (vlevo) a Yveta Kroupová alias Rozbíjím se foto: Kristina Hrabětová

Yveta Kroupová

Během letošního Designbloku mě nejvíce posilnil a splnil svůj účel bramborový salát se smaženým sýrem a domácí tatarskou omáčkou. S malou Plzní zalitý v Lokále v Dlouhé ulici.

Taky jsem propadla chuti kopřivové limonády, která se podával ve Šporkovském paláci v pátém patře v kavárně Ambiente.

Kopřivy

Sobotní babí léto strávené v galerii Minty s velmi dobrou kávou a matcha the cupcakem bylo jedno z nejhezčích dopolední letošního podzimu.

Bílá s fialkou je konzervativní, mnohem častěji se cupcaky vyrábějí s pestrou polevou a spoustou zdobení.

A pak taky švestkový koláč ze švestek z Machnína u Liberce s drobenkou, který peču čistě intuitivně a klidně bych ho snědla na posezení.

Švestky.

Michaela Tomišková

Nikdy nezapomenu na chuť horké čokolády s kousky chilli a s škvarku, kterou připravil šéfkuchař Oldřich Sahajdák z La Degustation pro lesní večeři na mechu v galerii Křehký.

Čokoláda

Nebo na jahodový tataráček s čerstvou bazalkou, který podával v hotelu Templ na jarním art design festivalu Křehký Mikulov.

Jahody

Na skvělé víno chodíme do ochodu/vinárny Veltlín, který v Karlíně otevřel a provozuje Bogdan Trojak. U skvělých vín si odpočinete a pobavíte se u ilustrované mapy Rakouska - Uherska od Michala Bačáka.

Bílé víno - ilustrační foto.

K zajímavému čtení doporučuji časopis Lucky Peach. Je úžasným průvodcem o jídle s naprosto jiným přístupem k vizuální podobě oproti běžným časopisům. Jeho autoři spolupracují s různými ilustrátory a ráda bych je někdy poznala. Asi budou dost vtipní.

Lucky Peach

Studio Raw Color úplně zapadá svou prací do našeho způsobu vnímání a požitku z designu propojeného s příběhy, emocemi a všemi možnými vůněmi a chutěmi. Baví nás jejich surrealisticky sošné instalace jídla jako grafických objektů a vůbec celá jejich tvorba.

Rozbíjím se

Rozbíjím se je společným projektem designérek Yvety Kroupové, Michaely Tomiškové a kuchaře Lukáš Pohla. Poprvé se představil v roce 2008 a od té doby pravidelně přichází s neotřelými příchutěmi, kombinacemi a novinkami. "Protože milujeme čokoládu, protože toužíme po krásné budoucnosti, protože milujeme sny i vzpomínky na ně. Ano, tohle všechno dokážeme namíchat, zabalit příběhem a převázat puncem jedinečnosti ruční práce, které si velmi ceníme. Umíme čarovat s chutí a tvarem a rádi Vám dokážeme, že i emoce se dají jíst!" Kromě čokolády se Rozbíjím se zabývá i food stylingem, znát ho můžete také z přílohy LN Esprit. Hlasy designérek pak můžete slýchat každé pondělí a středu na frekvenci 91.9 Radia 1, kde uvádí pořad La Degustation De Design.

Yveta Kroupová a Michaela Tomišková alias Rozbíjím se

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.