Lidovky.cz

Když vaří designéři. Zkuste Čapkovu roládu nebo Guacho podle Gonzaleze

Design

  7:00
Mnoho českých designérů nejen rádo jí, ale i vaří. A vaří velmi dobře. Tohoto faktu skvěle využila nezisková organizace Czechdesign, která do svých prostor ve Vojtěšské ulici každý měsíc pozve zajímavé tváře české scény a pak se celý večer servíruje, diskutuje a popíjí.

Design Menu studia BOA foto: Marie Bauerová

Neformální večeře s názvem Design Menu jsou skvělým způsobem, jak se přátelskou formou seznámit nejen s prací designérů, ale i s nimi samotnými. "Akce je určená pro všechny, koho zajímá design a dobré jídlo," lákají na večeře lidé z Czechdesignu. Kapacita je omezená (čím dříve se přihlásíte, tím lépe), hostiny začínají v 18:30 a stojí 250 korun. Czechdesign pořádá i soutěže o vstupenky, podrobnosti zde.

Design Menu de-sign.cz

Včera, ve čtvrtek 21.2.2013, se uskutečnila už pátá edice, tentokrát s mladými designéry, jejichž práce můžete vidět na právě probíhající výstavě Nový (z)boží. Anežka Hrubá Ciglerová, Václav Mlynář, Dana Elsterová a Honza Běhounek připravili třeba klasickou šumavskou bramboračku i pečené vepřové, o desert se postaral Czechdesign. U jednoho stolu pak představili novinky, na kterých pracují, čím se inspirují a jak vypadá proces tvorby.

Ve Vojtěšské ulici už se za poslední měsíce servírovaly speciality Daniela Gonzaleze, Jana Čapka a studií Boa a de-sign.cz. Co si designéři přichystali?

GUACHO PODLE DANA GONZALEZE

Budete potřebovat ½ kg červených fazolí, 600g vepřového masa, 250g rýže, 1dcl slunečnicového oleje, 2 cibule, 2 papriky, 4 stroužky česneku,svazek čerstvého koriandru, plechovku nakládaných rajčat,10 čerstvých rajčat,1 lžička octa,1kg maniok/yuca, sůl a kuchařský um Daniela Gonzaleze.

ROLÁDA PODLE JANA ČAPKA

Budete potřebovat  200g mletého masa, 200g vepřové šunky,1 vajíčko, lžíci kečupu,lžíci hořčice, výběr ze zeleniny do náplně (hrášek, kukuřice, brokolice, apod.),100g uzeného sýra, sůl, pepř a kmín k dochucení masa a ruce Jana Čapka.

BOA SUSHI

Budete potřebovat rýži, lososa, mořské řasy, tuňáka a trpělivost Michaely Vrátníkové a Petra Mikoška.

PHO BO OD DE-SIGN.CZ

Budete potřebovat 2 kg hovězího masa, 4 hvězdičky badyánu, muškátový oříšek, celou skořici, fenykl, 10 kousků hřebíčku, čerstvý oloupaný zázvor, cibuli, chilli papričku, bílou papriku, 3 stroužky česneku a kuchaře ze studia de-sign.cz Ivu Tattermuschovou a Jakuba Štěpánka.

Design Menu from CZECHDESIGN.CZ on Vimeo.

Vodka Jan Plecháče a Gnam Box

Design, módu, styl a vaření rádi spojují i za hranicemi České republiky. Velký rozruch vzbudil v posledním roce projekt GNAM BOX, který do své kuchyně zve designéry, umělce, stylisty nebo fotografy a sleduje jejich gastronomické vlohy. Jedním z pozvaných byl i český designér Jan Plecháč, který na londýnské střeše připravil koktejl s vodkou a rozmarýnem. Více na www.gnambox.com

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.