Nejdřív krátké představení před publikem a porotou, pak jedna minuta na zkušební natočení malého a velkého piva. A potom už naostro. Šedesát vteřin na to, aby soutěžící co nejkvalitněji načepoval Prazdroj do třetinkové a půllitrové sklenice. „Nejtěžší byla nervozita. I když má člověk připravené slovo, odpovědi na otázky, tak jakmile si stoupne před dav, je rázem poloviční,“ komentuje Jan Bejšovec své vítězství nad čtyřicítkou dalších pražských výčepních.
Nejde přitom o žádného zelenáče, už loni se probojoval do národního finále Pilsner Urquell Master Bartender. Spolu s ním letos sítem prošla například i Jana Chytilová z Lokálu v Dlouhé nebo Lukáš Vitásek z restaurace Na Hradčanské.
Pilsner Urquell Master BartenderV soutěži se už desátým rokem střetávají výčepní tradičního plzeňského ležáku z celé republiky. Porovnávají se nejen v technice čepování a péči o toto pivo, ale i ve znalostech jeho historie a výroby. |
Ovšem dvacítka finalistů musí být ve střehu i nadále, jak vysvětluje starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje a zároveň předseda soutěže Václav Berka. Na řadě jsou tajné kontroly přímo v domovských restauracích postupujících výčepních. „Dobře umyté sklo, opláchnutí sklenice před čepováním, technika načepování, úroveň servírování, teplota piva, pěna, ale také osobnost výčepního a jeho komunikace s hosty, chování za výčepem či čistota oblečení. Nic z toho porotcům neunikne,“ popisuje Berka.
Finále je v plánu na 5. a 6. srpna. Finalisty čeká přímo v Plzni vědomostní test, slepá degustace či vystoupení před veřejností.