Lidovky.cz

Plzeňský ležák v Praze? Nejlíp jej načepují v Konviktu

Pivo

  17:29
Soutěž o nejlepšího výčepního Pilsner Urquell Master Bartender zná dvacítku finalistů. Poslední pětice vzešla na konci minulého týdne z pražského kola. Zvítězil Jan Bejšovec z Pivnice Konvikt. Velké finále proběhne letos 6. srpna přímo v Plzni.

Jan Bejšovec vyhrál pražské kolo soutěže. foto: Jan BezuchaLidové noviny

Nejdřív krátké představení před publikem a porotou, pak jedna minuta na zkušební natočení malého a velkého piva. A potom už naostro. Šedesát vteřin na to, aby soutěžící co nejkvalitněji načepoval Prazdroj do třetinkové a půllitrové sklenice. „Nejtěžší byla nervozita. I když má člověk připravené slovo, odpovědi na otázky, tak jakmile si stoupne před dav, je rázem poloviční,“ komentuje Jan Bejšovec své vítězství nad čtyřicítkou dalších pražských výčepních.

Nejde přitom o žádného zelenáče, už loni se probojoval do národního finále Pilsner Urquell Master Bartender. Spolu s ním letos sítem prošla například i Jana Chytilová z Lokálu v Dlouhé nebo Lukáš Vitásek z restaurace Na Hradčanské.

Pilsner Urquell Master Bartender

V soutěži se už desátým rokem střetávají výčepní tradičního plzeňského ležáku z celé republiky. Porovnávají se nejen v technice čepování a péči o toto pivo, ale i ve znalostech jeho historie a výroby.

Ovšem dvacítka finalistů musí být ve střehu i nadále, jak vysvětluje starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje a zároveň předseda soutěže Václav Berka. Na řadě jsou tajné kontroly přímo v domovských restauracích postupujících výčepních. „Dobře umyté sklo, opláchnutí sklenice před čepováním, technika načepování, úroveň servírování, teplota piva, pěna, ale také osobnost výčepního a jeho komunikace s hosty, chování za výčepem či čistota oblečení. Nic z toho porotcům neunikne,“ popisuje Berka.

Finále je v plánu na 5. a 6. srpna. Finalisty čeká přímo v Plzni vědomostní test, slepá degustace či vystoupení před veřejností. 

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.