Lidovky.cz

Brněnské muzeum připomene výročí úmrtí slavného sládka

Pivo

  5:01
Muzeum města Brna připomene 210. výročí od úmrtí nejslavnějšího českého sládka Františka Ondřeje Poupěte, který zemřel 1. prosince 1805 právě v jihomoravské metropoli. Muzeum proto chystá na poslední listopadovou sobotu ochutnávky piva a speciální komentované prohlídky výstavy Žít pivo.

Svůj talent projevil Poupě v Brně, kde řídil městský pivovar. foto: Reprofoto

František Ondřej Poupě

Poupě se sládkem vyučil u svého bratra ve Velké Bíteši a pak sbíral zkušenosti mimo jiné v pivovaru v Třebíči i v cizině. Od roku 1780 byl sedm let sládkem v pivovaru knížete Windischgrätze ve Štěkni na Strakonicku, poté v pivovaru v Tachově.

V roce 1798 vyhrál konkurz na místo sládka v městském pivovaru v Brně, který zmodernizoval a jehož výstav během několika let zvýšil z přibližně 16 tisíc hektolitrů na 28 tisíc hektolitrů ročně.

V roce 1794 vydal Poupě svou první, německy psanou knihu Die Kunst des Bierbrauens (Umění vaření piva) a v roce 1801 první česky psanou odbornou publikaci o pivovarnictví a sladovnictví Počátkové základního naučení o vaření piva.

Mimo jiné zavedl metody pro stanovení jakosti sladu a chmele a jako první začal používat pivní váhu - předchůdce hustoměru.

„Poupě významně zmodernizoval výrobu piva a oprostil ji od zažitých mýtů. Bez něj by české pivo nikdy nebylo tím, čím je,“ popisuje Petr Holub z Muzea města Brna. Poupě za svůj život prošel několika českými pivovary, kde ale jeho pokrokovost narážela často na nevůli pivovarské chasy a někdy i vrchnosti. Svůj talent naplno projevil až v Brně, kde řídil městský pivovar. Na jeho zdech na Šilingrově náměstí sládka připomíná pamětní deska.

Historii vaření piva na Špilberku do konce roku dokumentuje výstava Žít pivo. V sobotu budou výstavními sály provázet návštěvníky kurátoři a lidé si tak vyslechnou i jejich komentář. V přilehlém sále Ogilvy budou brněnští sládci řídit degustaci evropských piv.

Pět brněnských sládků si z nabídky pivotéky Ogar vybralo několik vzorků, které okomentují. Na místě budou sládci minipivovarů Pegas, líšeňského pivovaru nebo gigantu Starobrno. Program uzavře 1. prosince přednáška historika Libora Vykoupila na téma František Ondřej Poupě a české pivovarnictví.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.