Lidovky.cz

Kácovští zvýšili výstav, jejich pivu pomáhají regiony

Slovensko

  11:30
Podnik Hubertus v Kácově loni uvařil 33 tisíc hektolitrů piva, což je o pětinu víc než v roce 2014. Pomohl hlavně jih republiky. Majitelé chtějí letos vyrobit ještě o sedm tisíc hektolitrů víc.

Pivovar Hubertus v Kácově počítá se stavbou vlastní sladovny. foto: Pivovar Kácov

Podle Václava Matějky, obchodního ředitele kácovského pivovaru, zůstává hlavní odbytiště na Kutnohorsku, v Posázaví a Praze. Co se týká exportu, vedle Slovenska se Hubertus postupně dostává i na britský a švédský trh. Celkově šlo loni na export zhruba 1650 hektolitrů nepasterizovaného.

„Nicméně abychom uspokojili i vzdálenější destinace, budeme výhledově asi muset k pasterizaci přistoupit. Ovšem pouze pro exporty do vzdálenějších míst,“ plánuje Matějka. Během letoška přijdou s novou edicí lahvového piva Hubertus. „Chceme obalovou techniku kompletně vyměnit, korunkou počínaje přes vlastní brandovou láhev až po novou etiketu,“ doplňuje obchodní ředitel.

Dlouhodobější vize počítá se vznikem sladovny, dnes Kácov stejně jako většina ostatních českých a moravských menších pivovarů nakupuje důležitou surovinu v regionálních sladovnách. Kácovský podnik se proto bude muset rozrůst. I kvůli blízké řece Sázavě, která často zaplavuje sklepy. „Když je spodní ležácký sklep náhodou zaplavený a nemůžeme odtud stáčet pivo, tak máme pořád ten horní, který nám na tu dobu stačí,“ popisuje Matějka „krizový“ scénář.

Pivovar v Kácově byl založen v roce 1457, současný majitel David Hořejší areál koupil v roce 2001. Roční obrat se pohybuje kolem sta milionů korun.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.