Lidovky.cz

U Českého Krumlova začnou vyrábět whisky. Zrát bude tři roky

Magazín

  6:06
ČESKÝ KRUMLOV - Ve Svachově Lhotce u Českého Krumlova zahajuje provoz destilérka, která se chce zaměřit kromě klasických ovocných pálenek také na výrobu whisky. Tradiční alkoholický nápoj bude zrát minimálně tři roky v dubových sudech, z nichž některé pocházejí z Tenessee od destilérky Jack Daniel ́s. „První várka o objemu několik stovek litrů uzraje ve Svachově Lhotce na přelomech let 2018 a 2019,“ řekl jednatel společnosti Václav Cvach.
Whisky (ilustrační foto).

Whisky (ilustrační foto). foto: Shutterstock

Destilérka vznikla v objektu, kde už tři roky funguje minipivovar. „Pálenky z ovoce dělá skoro každý. Každý proces výroby whisky začíná stejně jako výroba piva. A to nás přivedlo na myšlenku postavit program destilérky především na whisce,“ uvedl Cvach.

Podle něj v Česku zatím neexistuje podobná výrobna. Produkci whisky v tuzemsku zajišťují asi jen dvě větší likérky. Cvach dodal, že jejich destilérka se inspirovala především ve Skotsku. Proto například dováží slad, z něhož se whisky vyrábí, z Německa. Stejný produkt prý používají i ve Skotsku.

Nejlepší whisky na světě? Skotská se nedostala ani mezi pět nejlepších

Zatímco lihoviny z ovoce se mohou krátce po vypálení distribuovat, whisky vyžaduje delší proces. Její finální chuť ovlivňuje délka zrání a také prostředí. Důležitou roli hraje i kvalita a hustota dubového dřeva, v němž nápoj několik let zůstává. Destilérka ve Svachově Lhotě používá pro zrání kromě sudů z amerického Tenessee také sudy vyrobené ve Francii, Rakousku nebo Beskydech. „Podle odborníků je rozdíl i v tom, kde sud s whisky leží. Záleží mimo jiné i na teplotě nebo vlhkosti. To všechno dohromady ovlivňuje chuť,“ uvedl Cvach.

Whisky - ilustrační foto

Destilérka ve Svachově Lhotě chce své produkty nabízet především v turisticky exponovaném Českém Krumlově. Zájemcům nabízí i prohlídku výrobny s odborným výkladem. Cvach uvedl, že nehodlá destiláty produkovat v mimořádných objemech. „Naším cílem je spíš dělat nějaké zajímavosti,“ řekl.

Podle něj společnost ani nehodlá napodobovat chuť nějaké konkrétní značky. „Ve Skotsku whisky vyrábí 300 let a nemůžeme tvrdit, že tady budeme dělat lepší. Když budeme mít štěstí, tak se nám třeba za pár desítek let podaří, že i naše whisky bude skvělá,“ řekl Cvach.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.