Lidovky.cz

LN: Hosté odhlasovali nekuřácký bar

Česko

  20:19
PRAHA - Zakázat, nebo dovolit kouření v lokále? Tohle dilema se dá řešit, zjistili majitelé pražské restaurace La Casa Blů. Dali tak návod vlastníkům dalších restaurací. Hlavně těm, kteří se bojí, že kvůli zákazu kouření přijdou o zákazníky.

Bar La Casa Blů v Praze foto: Lidové noviny

Právě v La Casa Blů, kavárně a baru na pražském Starém Městě, totiž nechali rozhodnutí o tabákovém kouři na lidech, kteří sem chodí. Mohli od října do prosince hlasovat v anketě na internetu.
A výsledek? Ještě loni se ve večerních hodinách bar halil do hustého dýmu. Od prvního ledna se tu nekouří a milovníci tabáku odbíhají čas od času ven. „Drtivá většina lidí byla pro nekuřáckou hospodu,“ říká vedoucí podniku Josef Uhlík.

Přesto je část dřívějších pravidelných hostů kvůli zákazu kouření naštvaná. Prý cigarety patřily k atmosféře baru. I Uhlík počítá s tím, že na La Casa Blů někteří z dosavadních hostů zanevřou. „Přišli ale noví hosté, kteří k nám dříve kvůli dýmu nechodili. Všiml jsem si, že tu jsou přes den i děti, a to od kojenců. Maminky s nimi mohou přijít, dát si třeba kafe a medovník a neobtěžuje je kouř,“ uvádí Uhlík. „Přišli k nám i staří hosté, chodí kouřit ven,“ dodává.

Uhlík by přivítal, kdyby se kouření v restauracích zakázalo plošně, hlavně kvůli zaměstnancům. Nevěří ale, že to parlament brzy schválí.

Návrh na úplný zákaz kouření v restauracích, ale i v dalších veřejných prostorách, byl v parlamentu už několikrát. O aktuální předloze by mohli poslanci hlasovat v únoru. Podle předsedkyně České koalice proti tabáku Kateřiny Langrové je plošný zákaz potřebný. „Mám radost, když vznikají nové nekuřácké restaurace a svědčí to o tom, že to je pro ně výhodné. Pokud bychom ale opravdu chtěli dosáhnout ochrany personálu i hostů před pasivním kouřením a také prevence z hlediska působení na děti, tak by ten přístup měl být jiný,“ myslí si.

Dobrovolně nekuřáckých restaurací přitom v Česku přibývá. Jen na seznamu, který má koalice proti tabáku na svých internetových stránkách Dokurte.cz, se jich dá najít už 561. „Před dvěma lety jich bylo do stovky,“ říká Langrová. A nejsou to jen čajovny a vegetariánské jídelny. „Ze začátku se tam hlásila jen zařízení zaměřená na zdravý životní styl, teď už to není pravidlem. Přibývají tam i české hospody v pravém smyslu slova,“ dodala.

Na zájem klientů si nekuřácké podniky obvykle nestěžují. Stejně tak Igor Czajkowski, který otevřel nekuřáckou kavárnu v polovině prosince v Brně. Jeho kavárna přitom stojí poblíž univerzitních fakult a mezi studenty je kuřáků hodně. „Máme na to pozitivní odezvu. I pro kuřáky je výhoda, že nesmrdí, když od nás jdou,“ míní Czajkowski.



zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.