Rybí plévka a Štědrý den podle něj patří k sobě. "V naší rodině bylo zvykem, že se polévka vařila a muži směli potom obírat hlavy," vzpomínal. Vůni rybí polévky si spojuje s dětstvím a mládím.
Kuchaři uvařili pro Pražany a návštěvníky hlavního města polévku podle staročeské receptury. Byl to silný vývar z rybích hlav, masa a zeleniny, zahuštěný mlíčím a jikrami. Chuti jí dodávala máslová zásmažka a křupavé krutony.
Že bude někdy jako primátor nalévat na starobylém pražském náměstí lidem polévku, Svoboda netušil. "Člověk si může představovat, že bude pilot, že bude horník, cokoliv, ale že bude primátor a nalévat polévku, to mě nikdy nenapadlo," řekl představitel hlavního města.
S občanským demokratem Svobodou naléval polévku také jeho náměstek ze sociální demokracie Karel Březina. Kdosi poznamenal, že jde o velkou koalici v praxi. "Je to tak," přiznal Březina. Nalévání polévky je podle něj jedna z těch krásnějších a zajímavějších povinností. Netušil prý ale, že je to tak fyzicky náročné. "Budu ale nalévat do úplného zmrtvění ruky," dodal. Připraveno bylo 2000 porcí.
"Ať už je to z jakéhokoli historického důvodu, tak to je přesně v tom důležitém trendu, který je potřeba," poznamenal mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. světové turistické velmoci podle něj lákají turisty na gastronomické události odedávna. "Čím více se bude takových akcí pořádat, tak tím bude Praha zajímavější a život v ní pestřejší," dodal s tím, že na tradice se nemá zapomínat.
Už dopoledne rozdával dárky na pražském Hlavním nádraží ministr dopravy Vít Bárta. Navštívil podle serveru novinky.cz dopravní kancelář, která je mozkem nádraží. Ministr se například zajímal o zpoždění vlaků a debatoval se zaměstnanci. Přiznal se, že je v centrále nádraží poprvé.