Lidovky.cz

Česko

Hotelové restaurace našly kličku v opatřeních. S jídlem prodávají i ubytování

Opuštěné lokály se dočkají prvních hostů 25. května. foto: Plzeňský PrazdrojLidovky.cz

Praha - Hotelové restaurace mají udělenou výjimku z opatření, která platí od středy. Některá ubytovací zařízení proto zavedla speciální pobytové balíčky, jejichž cenu zahrnuje kromě ubytování například degustační menu či neomezená konzumace, tak aby si hosté mohli dopřát jídlo nebo pití v interiéru restaurace.
  18:25

Pro hotelové podniky neplatí tak striktní pravidla jako pro jiné a za určitých podmínek mohou obsluhovat ubytované. A tak na rozdíl od ostatních podniků se nemusejí spoléhat jen na rozvoz, ale v omezeném čase mohou obsluhovat hosty i ve vnitřních prostorách. Dovoleno to mají mezi 6. až 20. hodinou. Restauratéři tak společně s hotely začali nabízet speciální pobytové balíčky, píše server Seznam Zprávy.

Podle Seznamu na takovou strategii přišla již nejedna restaurace. Například hotel v Tančícím domě nebo Chateau st. Havel, tam si dva hosté zaplatí za pobytový balíček na jednu noc 2600 korun. Vyjma ubytování jsou v ceně další služby jako konzumace krevet, ochutnávkové menu a také snídaně.

„Nejde o zneužívání, lidi tady budou ubytovaní a my jsme povinní je odstravovat. V restauraci může být v jeden moment stejně jen 20 lidí a u stolu sedí jen ti dva, kteří spolu stráví večer na pokoji. Mezi stoly je také dodržován povinný rozestup, vidím tedy minimální riziko nákazy,“ popsal svůj pohled Ondřej Slanina, šéfkuchař a spolumajitel restaurací ve zmíněných hotelech pro Seznam Zprávy. Hlavním cílem je však podle něj udržet práci desítkám lidí, které by jinak musel propustit.

Podobně se k situaci postavil například i pivovar Malý Janek v Jincích. K ubytování pro každou osobu nabízí od 14. října do konce listopadu konzumaci v hodnotě 200 korun zdarma v jejich restauraci. Od pondělka do pátku pak nabízí dvoulůžko za 990 korun k němuž nabízí konzumaci v hodnotě 400 korun.

„Já to neřeším z ekonomických důvodů, ale proto, aby lidi měli co dělat. Abychom našim zákazníkům mohli nabízet alespoň nějaké služby a přežili to v duševně dobrém stavu. To není o tom, že bychom měli vydělávat, nebo dokonce generovat zisky. Já to prostě nechci zavírat a nebudu to zavírat. Stejně jako Andrej Babiš nikdy neodstoupí, tak já nikdy nezavřu,“ dodal šéfkuchař a spolumajitel restaurace Chateau st. Havel a Ginger & Fred Slanina s tím, že předpokládá, že současná opatření ještě zpřísní.

„Když se podíváte, co všechno je zavřeno, a pak jdete do supermarketu a tam je fronta té nejvíc ohrožené skupiny, tak to nikomu nevadí. Oni stejně zítra přijdou s tím, že v restauraci může být 10 lidí, pak šest lidí, a pak že je možný jen room service. Morálka personálu se ale udržuje líp, když můžou dělat alespoň něco,“ uzavřel Slanina pro Seznam.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.