Lidovky.cz

Česko

Evropská komise neproplatí státu dotaci 100 milionů korun na linku toastů Penamu

Toastový chléb Penam foto: Penam

Praha - Evropská komise s konečnou platností neproplatí evropskou dotaci 100 milionů korun, kterou Česko již dalo na stavbu linky na výrobu toastového chleba v pekárně společnosti Penam, který patří do holdingu Agrofert.
  9:31aktualizováno  10:43

Podle Bruselu nebyl projekt inovativní. Informoval o tom v úterý server iROZHLAS.cz. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka sdělil, že firma na unikátnosti linky trvá. O výsledku šetření nemá žádné informace, nikdo s firmou žádné řízení nevedl a nekontaktoval ji.

Penam patří Agrofertu od roku 2004. Majitelem byl premiér Andrej Babiš (ANO), později firmu vložil do svěřenských fondů.

Starostové vyzvali Babiše, aby zařídil vrácení stomilionové dotace pro Penam

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), jehož úřad je za dotační projekt zodpovědný, se na dotaz serveru k auditnímu řízení nevyjádřil s tím, že k tomu nemá žádné informace. Mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová uvedla, že „pokud by byl případ uzavřen v neprospěch příjemce dotace, řídící orgán by finanční prostředky vymáhal v souladu se zákonem“. Podle ní se ale daný případ nedá považovat za uzavřený a ministerstvo chce prověřit možnosti dalšího postupu.

„Nikdo nás ani nekontaktoval s tím, že bychom měli cokoli vracet. Rozhodně se k tomu ani nechystáme,“ sdělil Hanzelka.

To, že projekt Penamu na linku na toastový chleba nebyl inovativní, podle bruselských úředníků potvrdily tři nezávislé posudky, které se zmiňují v aktuálním rozboru ke střetu Babišových zájmů zaslaném v říjnu do Prahy. „Komise nadále trvá na tom, že projekt neměl být ze strany českých orgánů vybrán a že je nezpůsobilý pro spolufinancování z Evropského fondu pro regionální rozvoj,“ napsal podle serveru Brusel. České úřady podle něj mají projekt Penamu zrušit.

Firma trvá na tom, že dodržela podmínky pro získání dotace, pochybení podle Hanzelky nezjistila ani kontrola ministerstva průmyslu a obchodu. „Technologie obsahuje unikátní přírodní pšeničný kvas, vakuové hnětení těsta a ‚clean room‘ pro ultra čisté výrobní prostředí,“ vysvětlil mluvčí. Výsledkem jsou podle něj zdravější, vláčnější a chutnější toasty bez konzervantů.

Podle webu žádala Pekárna Zelená louka o evropskou dotaci pro továrnu v Herinku u Prahy před pěti lety, výběrem ministerských úředníků prošla jen těsně. Projekt zdravějších a chutnějších toastů bez konzervantů získal 65, respektive 63 bodů a minimum bylo 60. Penam tak peníze na stavbu linky na výrobu toastového chleba získal z české státní pokladny. Evropská komise loni v prosinci projekt vyhodnotila jinak, podle nezávislých expertů, které oslovila, projekt nebyl inovativní, a nesplnil tedy hlavní kritérium výběru. Dali by mu maximálně 30 bodů.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.