Lidovky.cz

Zahrádky restaurací se otevřou už příští pondělí. Jaké budou podmínky?

Česko

  15:35aktualizováno  19:44
Praha - Restaurační zahrádky se budou moci podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) otevřít od 17. května. U stolu budou smět sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové jedné domácnosti. Hosté se budou muset prokázat testem, očkováním nebo proděláním nemoci covid-19. O rozhodnutí vlády informoval Havlíček na twitteru.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: MAFRA – Pavel Wellner

Hotely a penziony by se mohly otevřít od 24. května, řekl Havlíček. Chce obnovení provozu v plné kapacitě

Mezi stoly budou muset být podle Havlíčka rozestupy alespoň 1,5 metru, stejná vzdálenost by měla být i od kolemjdoucích, pokud zahrádka není jiným způsobem oddělena například od chodníku. Jinak kapacita zahrádek omezena nebude. „Podmínkou je, aby zákazník byl očkován nebo testován na bázi PCR/POC testů, příp. samotestů nebo prodělal covid-19,“ uvedl Havlíček. Na tiskové konferenci doplnil, že host si bude moci přinést svou vlastní testovací sadu a použít ji na místě. Testy se musejí lidé už nyní prokazovat například ve službách, jako jsou kadeřnictví, kosmetika, manikúra či masáž.

Vláda plánovala, že provoz venkovních prostor stravovacích zařízení uvolní, až počet nakažených koronavirem klesne za sedm dní pod 75 na 100 tisíc obyvatel. V ČR je k pondělku 101 potvrzených případů nemoci covid-19 na 100 tisíc lidí.

Restauratér a garant projektu Moje restaurace za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner minulý týden řekl, že zavedení podmínky testů u hostů zahrádek nedoporučuje, kontrola podle něj není proveditelná. Zároveň upozornil, že za běžného stavu zahrádka představuje 20 až 30 procent dodatečných tržeb, někomu se tak ani nevyplatí ji otevřít. Je tedy potřeba, aby provozovatelé gastronomických podniků měli nadále možnost čerpat vládní kompenzace.

Na otevření se už chystá pražské Manifesto. „Na Florenci jsme fungovali nepřetržitě, ale vidět zase hosty u našich stolů bude něco docela jiného. Přímý kontakt s naší komunitou nám i kuchařům tolik chyběl. Máme obrovskou novinu pro smíchovské – můžou se těšit na velkou pivní zahrádku v Manifestu Smíchov, vedle Národního domu. To bylo devět měsíců úplně zavřené,“ uvedl zakladatel a výkonný ředitel Manifesta Martin Barry.

Restaurace, bary a kavárny musely loni na jaře zavřít od 14. března. Hosty mohly pustit na zahrádky od 11. května. Provoz vnitřních prostor vláda povolila od 25. května. Další nucené uzavření nastalo od 14. října, trvalo do 2. prosince. Následně ale platila pro gastronomická zařízení výrazná omezení kapacity i otevírací doby. Stravovací podniky jsou znovu uzavřené od 18. prosince. Občerstvení mohou prodávat jen přes výdejní okénka či rozvoz.

Hotely a penziony by podle Havlíčka mohly otevřít od 24. května. Vládě za týden předloží návrh, aby mohly provoz obnovit bez omezení kapacity, řekl.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.