Lidovky.cz

Ekonomika

Vinaři hodnotí úrodu slibně, milovníci specialit mají ale smůlu. Ledové víno bude letos vzácností

Ochutnávání mladých vín (ilustrační foto)

Ochutnávání mladých vín (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Původní zpráva
Brno - Vyznavači speciálních přívlastkových vín si budou muset nechat zajít chuť na ledové víno z letošní úrody. Vinaři prakticky žádné nevyrobí. „Ledovce“ už totiž druhým rokem nepřeje počasí. Do toho přišel ještě covid, který už na jaře zkomplikoval prodej vín loňského ročníku a teď v listopadu omezil odbyt mladých Svatomartinských vín jen na regály obchodů.
  5:00

Loni plány na ledové víno zhatila mírná zima, potřebného poklesu teplot po dva dny na aspoň minus šest stupňů se téměř žádný pěstitel nedočkal. A letos drtivá většina na mrazy ani nečeká.

Senát rozhodne o svém vedení a Zeman bude na jednání sněmovny. Do prodeje jde svatomartinské víno

Deště a vlhké počasí v závěru sklizně ohrožují úrodu chorobami a plísní, takže hrozny na keřích si nikdo netroufne ponechat déle, než je nezbytně nutné. Čekat na větší mrazy je zbytečný hazard. Úrodu raději zpracují hned na tradiční vína, která prý z letošní sklizně nemusejí být špatná.

Fajnšmekry vyhledávané ledové víno, které díky lisování zmrzlých bobulí obsahuje výrazně vyšší množství přírodního cukru, je jedním z přívlastkových vín, kterými vinaři obohacují většinovou produkci. A vzhledem k náročné výrobě také za patřičnou cenu, zhruba třikrát vyšší, než kolik stojí klasika. 

Prodeje se počítají spíše na promile než procenta z celkové tuzemské spotřeby, která se ročně pohybuje kolem 200 milionů litrů. Z toho zhruba 60 milionů připadá na produkci domácích vinařů.

Parádní začátek, horší finiš

Co je ledové víno

■ Princip výroby spočívá v dodržení minusové teploty (alespoň -6 °C) od sklizně po lisování hroznů. Hrozny nesmí během lisování rozmrznout.

■ Při lisování zůstává voda ve formě ledu uvnitř lisu, zatímco ven vytéká hustý a sladký koncentrovaný mošt.

■ Pro výrobu se nejčastěji používají pozdní odrůdy Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Chardonnay, Sauvignon nebo Veltlínské zelené.

■ Plní se do malých lahví (obvykle 0,2 nebo 0,3 litru) a náročný proces výroby se odráží i ve vysoké ceně.

„Letos s ledovkou ani nepočítáme. Počátek podzimu byl parádní, ale pak přišly deště a byli jsme rádi, že jsme stihli aspoň standardní sklizeň,“ vysvětluje vinař Petr Marcinčák z Novosedel na Mikulovsku. Ledové víno nedělal ani loni. Nevyšlo to. Ale má prý ještě zásoby z dřívějška. A co se týče kvality letošní úrody obecně, není špatná. „Násada pěkná, výnosy slušné, pěkná aromatická vína,“ popisuje ročník 2020.

Jedno z nejlepších kanadských ledových vín pochází z ‚moravského‘ vinohradu v Quebecu

Úroda se většinou sklízí každoročně v rozmezí od září do listopadu, vybrané keře s vhodnou odrůdou na ledové víno nechávají pěstitelé na vinici často i do ledna. Ještě počátkem letošního roku takto vyhlíželi mráz například ve Šlechtitelské stanici vinařské Velké Pavlovice. Ani jim ale svatý Petr nakonec ledovku, v tomto případě z odrůdy André, nedopřál.

„Vlivem dešťů nejsou teď hrozny v potřebné kondici. Takže to zkoušet ani nebudeme,“ přidává se manažer a technolog tohoto velkopavlovického vinařství Ondřej Konečný. Letošní úroda i podle něj ale jinak špatná nebude, na školní stupnici by ji ohodnotil známkou dvě minus. 

Místo ledu sláma

Vhodný ráz počasí pro ledové víno je v posledních letech stále častěji vzácností a leckde se soustředí víc na „sesterské“ produkty, třeba slámová vína s podobně vysokou cukernatostí. Mohou se sklízet hned. V jejich případě se odpařuje část vody z hroznů minimálně pod dobu tří měsíců sušením na slámě nebo na speciálních rohožích.

Letiště Praha čeká další vlna propouštění. Kvůli poklesu provozu má odejít dalších 150 zaměstnanců

Potíží letošního covidového roku je i nedostatek brigádníků. Zvlášť těch ze zahraničí, které často využívají tam, kde úrodu nesklízejí pomocí vinařských kombajnů, ale ručně. „Hlavně ke konci už to byl spíš boj o hrozny. Dostat je do sklepa v té kvalitě, na jaké si zakládáme, letos dalo opravdu hodně práce,“ říká vinohradník Roman Slouk z vinařství Sonberk v Popicích na Břeclavsku.

Úrodu pro svou vyhlášenou slámovou Pálavu zde posbírali v přestávce deštivého počasí především díky dobrovolníkům, svolaným v rychlé výzvě na sociální síti Facebook.

Vinaři se shodují, že letošek je pro všechny jedna velká výzva. Pro malé i velké. „Opatření při jarní vlně koronaviru zasáhla 90 procent vinařů, nejvíce ty, kteří mají odbyt v gastronomii anebo se orientují na turistický ruch. Podzim připravil vinaře o tržby z burčákových a svatomartinských slavností, nejspíš neproběhnou ani vánoční večírky a trhy,“ říká prezident Vinařské unie a šéf skupiny Bohemia Sekt Ondřej Beránek.

„Kvůli srážkám jsme v polovině října přerušili sklizeň a teď musíme zpracovat větší množství úrody v krátkém čase. Bude potřeba více práce ve sklepě, aby z hroznů vzešla špičková vína,“ přidává se ředitel Habánských sklepů Josef Svoboda.

Loni sklidili pěstitelé v celém Česku 68 tisíc tun hroznů. Kvalitou se jednalo o špičkový ročník, i když množstvím značně zaostal za 103,7 tisíce tun předešlého.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.