Lidovky.cz

Pozor na ego!

Názory

  19:36
Ad Pátek LN 14. 11.: Laura. Anděl v hospodě
V Pátku Lidových novin ze 14. listopadu. vyšel rozhovor s recenzentkou restaurací Laurou Baranik, jejíž texty tento deník necelý rok publikuje. Přestože s mnoha jejími názory na kvalitu, respektive problémy české restaurační scény naprosto souhlasíme, musíme se ohradit proti jejímu tvrzení, že se nedá říci, že v Česku vůbec nějaké skutečné recenze (kromě autorčiných) vycházejí. Podle jejích slov jsou totiž články jen určitým druhem placené inzerce. Jistě, i takové se bohužel objevují, nicméně týdeník Euro se již bezmála let snaží situaci v českém pohostinství seriózně mapovat a nešvary pranýřovat. První recenze v týdeníku Euro vyšla 5. února 2001. Autorem byl Nigel Mort, který navštívil restaurant Gargoyle´s v tehdy padesátibodové hodnotící stupnici přiřkl podniku 42 body.
Náš tým autorů již navštívil 393 restauračních zařízení a vyznění velké části recenzí rozhodně není pozitivní, jak sugeruje čtenářům Baranik. Vždy se však snažíme o věcný a nekonfrontační tón. Doporučení, aby vedení podnik raději zavřelo, zní od mladé bývalé studentky herectví značně arogantně. Přestože se s majiteli podniků rozhodně nepřátelíme (jak nám podsouvá) a chodíme do jejich podniků důsledně anonymně (na rozdíl od ní se z tohoto důvodu naši recenzenti odmítli nechat do rubriky vyfotografovat), domníváme se, že si zaslouží z naší strany sice nekompromisní, ale korektní zacházení.
Z rozhovoru vyplývá, že kromě angličtiny hovoří Laura Baranik i česky, proč se tedy dopouští podobných generalizací, nemělo by snad patřit k její profesionální cti zajímat se i o „konkurenci“? Namísto toho se stylizuje do úlohy jakési jediné „spasitelky“ - jak sama říká, vytkla si za cíl celý ten místní restaurační byznys trochu změnit. Což je jistě chvályhodné, ovšem přesně o tuto službu čtenářům se snažíme v naší rubrice dlouhá léta, přičemž náklady recenzí nese samozřejmě redakce.
Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.