Lidovky.cz

Jak se vyrábí káva bez kofeinu?

Česko

záhady všedního dne

Jak vzniká káva bez kofeinu? Otázku poslala Barbora E. z Prahy. Odpovídá chemik Jaromír Skácel: Před dvěma lety oslavila káva bez kofeinu sté narozeniny. Otcem tohoto nápoje se stal v roce 1905 jednatřicetiletý Ludwig Roselius. V tomto roce si nechal patentovat výrobu kávy bez kofeinu.

Většina látek, které se z mleté kávy rozpouštějí vodou do nápoje, vzniká až při pražení zelených zrnek kávy. Toho využil Ludwig Roselius a kofein vyloužil z ještě neupražených kávových zrnek. K odstranění kofeinu použil organická rozpouštědla. Poté je ze zelené kávy vyhnal přehřátou vodní párou. V současnosti se princip výroby zachovává, s tím, že se používají nejenom organická rozpouštědla. Výrobci ovšem jejich složení tají. Zelená káva zbavená kofeinu se následně upraží a dále používá jako mletá k přípravě nápoje.

Zelená káva bez kofeinu musí mít takové složení, aby po upražení neobsahovala zjistitelné zbytky rozpouštědla a měla vodný extrakt nejméně 19 procent v sušině a obsah kofeinu pod 0,1 procenta v sušině. Kávy bez kofeinu se mohou vzájemně lišit stejně jako běžné kávy podle druhu použité suroviny, stupně pražení a vlastní přípravy nápoje.

Vedle oficiálního pojmenování káva bez kofeinu se setkáváme s názvy jako káva bezkofeinová, KBK, Kaffee-Hag, Sanka (sans caffein), dekofeinovaná káva.

Podle legislativy České republiky má mít káva bez kofeinu obsah kofeinu snížený pod 0,1 procenta (běžná káva mívá jedno až tři procenta).

Vážení čtenáři, dotazy do této rubriky posílejte na adresu AMC Lidové noviny, ulice Karla Engliše 519/11, 150 00, Praha 5 nebo e-mailem na zahady@lidovky.cz.

Obálku označte Věda - záhady.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.