Lidovky.cz

'Romský princ' bude dnes pohřben. Zúčastní se hosté z celé Evropy

Svět

  7:25
CALIMANESTI - V rumunském Calimanesti bude dnes pohřben sedmnáctiletý Rom Ion Miclescu. Mladík, který je pro rumunské Romy velmi důležitý, protože byl podle jejich tradic princ, se předminulý týden málem utopil ve Staré Boleslavi. I přes následnou pomoc lékařů zemřel v pondělí ve vinohradské nemocnici v Praze.

Rumunští Romové oplakávají svého příbuzného, který zemřel v Praze. foto:  František Vlček, Lidové noviny

Pohřebního obřadu se zúčastní smuteční hosté z celé Evropy. Očekává se jich asi tisícovka. Samotný pohřeb bude mít tři části. První se uskuteční přímo v domku rodiny, kde bude farář číst náboženské texty.

LN mají na místě zpravodaje

Dnešní průběh pohřbu sledujte na www.lidovky.cz. Přineseme původní zpravodajství a fotografie.


Druhá bude pokračovat v nedalekém kostele modlitbami. Z kostela se průvod přesune na hřbitov, kde se bude konat poslední část rituálu. Vše potrvá od pravého poledne do přibližně 18:00.

Hostina v podobě 3000 piv a 500 kg masa

Stovky kilogramů masa a tisíce lahví piva. I tak může vypadat pohled na přípravu pohřbu rumunského Roma. V městečku Calimanesti nedaleko města Sibiu vzdálenější příbuzní chystají velké množství jídla pro všechny smuteční hosty, kteří přijeli uctít památku nedávno zesnulého mladíka.

Dnes večer k jeho rodnému domu dorazilo na 300 lidí. Ion Miclescu zemřel 3. srpna v pražské vinohradské nemocnici. V okolí domku už třetí den pokračuje tryzna. Tělo je vystaveno v otevřené rakvi oblečené do bílých šatů. Lidé se s ním loučí. Tráví zde celé dny. O jejich pohoštění se stará širší rodina.

"Každý den chystáme jídlo asi pro 300 lidí. Pečeme spoustu masa. Vepřového i kuřecího," řekl jeden z příbuzných Konstantin Liviu. Dodal, že během několikadenní hostiny se spotřebuje asi 500 kilogramů masa. "K tomu asi 3000 piv. Vodka a víno se pije málo. Je moc horko," poznamenal.

Dnešní jídlo chystali muži. Ženy připravují na neděli fazolovou kaši. "V den pohřbu je půst. Maso se jíst nesmí," vysvětlil Liviu, který měl dnes na starosti porcování masa a jeho opékání na dvou velkých grilech. To pak hostům podával s chlebem.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.