Lidovky.cz

‚Šéfkuchař století’ Joël Robuchon zemřel. Za život získal 27 michelinských hvězd

Svět

  12:41aktualizováno  12:52
Paříž - Joël Robuchon, pokládaný za génia špičkové gastronomie a vizionáře bourajícího zažitá pravidla, zemřel v pondělí ve věku 73 let. Oznámil to list Le Figaro na svém webu.

Joël Robuchon. Na pozadí jeho michelinská restaurace v Tokiu. foto: Wikimedia/Stéfan Le Du, OhConfucius

„Nejslavnější francouzský šéfkuchař na světě, který si vysloužil 27 (michelinských) hvězd, odložil svou zástěru. Joël Robuchon už není a planeta gurmánů je ve smutku,“ napsal deník. Robuchon podle něj podlehl rakovině, nemoc si však držel od těla a příznaky zakrýval „s odvahou a vzácnou elegancí“.

Joël Robuchon byl ve světě gastronomie přirovnáván k tomu, čím je Mick Jagger na hudební scéně: žijící legendou. Televizní pořad měl již před lety a ocenění „šéfkuchař století“ bylo jen jedním z mnoha, které získal. 

Světový věhlas mu vynesla kombinace respektu k ingrediencím a schopnosti je dokonale upravit. Zdánlivě jednoduché postupy, vyladěné na desetiny teplotního stupně či na sekundy, Robuchona odlišovaly od jiných šéfkuchařů. Jeho recept na bramborovou kaši, citovaný šéfkuchaři v desítkách světových restaurací, byl typickou ukázkou tohoto kouzla jednoduchosti.

Navzdory své popularitě působil Robuchon na první pohled velmi civilně a nenápadně. Jeho kuchařské umění ovlivnil pobyt v Japonsku, tamní precizní práce s potravinami a respekt k surovinám. 

V kuchyni pracoval od patnácti let

Robuchon se narodil 7. dubna 1945 do chudé rodiny se čtyřmi dětmi ve francouzském Poitiers. V kuchyni pracoval od patnácti let. Začínal v hotelu v Poitiers, v roce 1981 si otevřel svou první restauraci Jamin, kde připravoval pokrmy jako prásknutí bičem: úderné, jasnozřivé, s chutí neomylně zaostřenou. Síť restaurací diskrétně prodal investičním fondům se sídlem v Anglii a Lucembursku, přičemž smlouva zavazuje nové majitele udržet vysokou úroveň. 

Robuchon vydal několik kuchařek a účinkoval v gastronomických pořadech francouzských televizních kanálů. Touha dotáhnout jídlo k dokonalosti jej hnala neustále kupředu. Těšil se pověsti náročného šéfa, avšak byl stejně tak tvrdý na sebe jako na druhé a jeho společníci v kuchyni mu byli oddáni tělem a duší, a to po desítky let.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.