28. dubna 2017 6:08 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Tradice, buržoazní přežitek a náročné pěstování. Jak je to s českým chřestem?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Začátek sezony | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Začátek sezony | foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ

PRAHA Z Prahy je to k Mělníku kousek a já jsem se vypravila podívat, jak se klube, sklízí a zpracovává chřest ve firmě Český chřest. Opravdu stojí za to na farmu zavítat, chřest si tady můžete koupit v té nejlepší kvalitě.

Bílý chřest, jehož sezona právě začala, je vlastně první opravdu luxusní zeleninou, na kterou po zimě netrpělivě čekáme. Máme štěstí, že chřest se nyní po velkých peripetiích pěstuje nejen na Moravě, ale i v Čechách, kde mu svědčí mírné klima a specifické složení polabské půdy jako právě tady, v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku.

Silná tradice i buržoazní přežitek

O počátcích firmy Český chřest jsem se dozvěděla od Jana Charváta z marketingu. Tradičně se v Polabí chřest pěstoval již za Rakousko-Uherska a za první republiky. Chřest byl sice “královskou” zeleninou, přesto jste ho dostali na každém trhu a v zelinářství. Pro komunistický režim však chřest představoval buržoazní přežitek, a tak komunisté nechali všechny brázdy v Hostíně, kde se ve velkém pěstoval, doslova potupně zaorat. Tím se zničila velká tradice pěstování chřestu v Čechách. Pravým důvodem však bylo, že komunisté se svými zemědělskými družstvy nezvládali jeho pěstování a chřest jim hnil na polích. A svedli to, jak jinak, než na buržoazii.

O autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz.

Dagmar Heřtová

Chřest je totiž náročná rostlina. Ale vyplatí se jí dát náležitou péči, jde o jednu z nejlahodnějších a nejzdravějších zelenin. Po revoluci se do pěstování chřestu v Hostíně překvapivě pustili Holanďané a český chřest vydávali za holandský, aby se v Nizozemí lépe prodával, na český trh se však nedostalo nic. Také se pokoušeli o vynález stroje na sklizeň chřestu, ale i toto úsilí zkrachovalo, stejně jako pěstitelské snahy Holanďanů. Sklizeň chřestu je velmi specifická a náročná, ta pravá kvalita zeleniny vyžaduje výhradně ruční sběr. Tuto práci žádný stroj zatím nenahradí. Chřest totiž vyroste za den i o 7 cm, takže sbírat a kontrolovat se musí v době sklizně prakticky pořád. A tak v hale farmy v Hostíně zůstal po Holanďanech plakát o zařazení chřestu do jednotlivých kategoriích.

Záchranná mise pro český chřest

Za záchranou a znovuobjevením chřestu pro Českou republiku stojí dva nadšenci, doslova rytíři, Jiří Šafář a Petr Šandera, kteří neváhali risknout vše, když krachující firmu od Holanďanů odkoupili. A pak se jenom modlili, aby na poli vůbec něco vyrostlo, vzpomíná Jiří Šafář. V tzv. hrobech, kde se chřest pěstuje, totiž nic moc nevidíte. Chřest totiž začne plodit až třetí rok poté, co ho zasadíte a rostlina vydrží až 7 let. Poté se musí vyměnit a dát opět nové sazenice.

Sazenice firma Český chřest, jak prozradil Jan Charvát, sice nakupuje z Holandska, ale obsahují českou DNA, tedy mají v sobě buňky českých odrůd. Malé sazenice vypadají jak chobotničky a zakoření do hloubky neuvěřitelných 5 až 8 metrů. Chřestové sazenice jsou na polích přikryté dvoubarevnými fóliemi, když je slunečno, otáčejí se fólie bílou stranou nahoru, aby odrážely slunko, v opačném případě na černou stranu, která absorbuje teplo. Při pěstování chřestu se musí kontrolovat, aby se nahoru deroucí výhonky nepokřivily. Jakmile nastává sklizeň, fólie se odhrnou a stonky chřestu s křehkými hlavičkami se odřezávají speciálním nožem.

Tabulka zařazení chřestu zůstala v Hostíně po Holanďanech

Bílý chřest je vlastně první jarní českou zeleninou, jeho sezóna končí v červnu, kdy nastupuje chřest zelený, pěstovaný a sklízený na povrchu. O konci chřestové sezóny mají Němci pěkné pořekadlo: “ Kirschen rot - Spargel tot”.

Dokonalá čerstvost se docílí studenou lázní

Sklizený chřest se na farmě ihned omývá studenou vodou, aby se zastavil jeho růst a nezhořkl. Chlazení trvá až 24 hodin, tím se docílí, že chřest zůstane co nejdéle čerstvý. V Hostíně nato mají celé linky a dále se chřest třídí do jednotlivých kategorií podle velikosti, tvaru, a barvy. Čerstvost je u chřestu na prvním místě. Český chřest je výjimečný svojí chutí, ta je sladká a jen velmi mírně nahořklá. Proto byl český chřest v minulosti tak ceněný, dodával se i na vídeňský dvůr. Typická chuť českého chřestu i dnes láká, a tak i v Německu dnes poráží český chřest ten místní. A chřest z Hostína je tak lahodný, že si klidně bílé tenčí výhonky můžete dát jen tak syrové, jsou osvěžující, křehké a krásně křupají. Ideálně si je lze nakrouhat jako salát.

S Jiřím Šafářem a Janem Charvátem v Hostíně
Brázdy, tzv. hroby, kde roste pod folií chřest

Chuť hostínského chřestu je unikátní

Firma Český chřest má své dvorní odběratele, kteří umějí specifickou chuť zdejšího chřestu ocenit a rádi si za něj připlatí, zvláště pokud jde o odběratele rekrutující se z těch nejlepších restaurací a hotelů třeba v Berlíně anebo šejkům do Dubaje. Nicméně nyní je poměr domácího odbytu výrazně vyšší a dohání vývoz. I čeští konzumenti dokáží tuto báječnou zeleninu ocenit a hlavně rozpoznat od dovozové, která letadlem urazí cestu přes půlku světa – v tom případě nemá cenu ani mluvit o kvalitě, chuti či čerstvosti.

Svátek chřestu

Až půjdete na farmářské trhy, kupujte český chřest od místních pěstitelů a také si užijte chřestu během pravidelného svátku chřestu v Hostíně u Vojkovic. Pravidelné chřestování má stále víc příznivců. Letos se koná již po páté, a to 6. května 2017. Kupujte český chřest nejen podle obalu: Baleno v Česku, ale především: Vypěstováno v Česku! A pokud máte stejně pochybnosti, zajeďte to Hostína a kupte si chřest přímo z pole. Už nebudete chtít jiný!

DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz