Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Umělý „nos“ pozná dobrou kávu

Česko

Znalci kávy dostali konkurenci. Tým odborníků z University of Illinois totiž vyvinul analyzér, který dokáže rozlišovat mezi deseti značkami kávy. A co víc. Umí dokonce poznat, při jaké teplotě se kávová zrna pražila a jak dlouho. Nemusí ani kávu ochutnat, stačí mu „přivonět“.

Chemická analýza aroma pražené kávy je velmi komplikovanou záležitostí, protože se do vzduchu uvolňuje víc než tisíc složek. Nejčastěji používané metody, jako je plynová chromatografie kombinovaná s hmotnostní spektrometrií, mohou takové množství složek, které se sobě vzájemně velmi podobají, rozlišit jen velmi obtížně.

Experti vedení Kennethem Suslickem vytvořili detektor skládající se z 36 různých barvicích látek. Každé z barviv silně reaguje s konkrétní sloučeninou. Mezi detekčními látkami jsou zastoupeny například indikátory pH či metaloporfyriny, sloučeniny, bez nichž by nemohly probíhat mnohé procesy metabolismu.

Matici detekčních látek vědci umístili na tenkou vrstvičku polymeru, uvádí časopis Analytical Chemistry. Pokud umělý „nos“ přijde do styku s kávovým aroma, barvicí látky zareagují. Každá značka kávy zanechává specifický otisk. Upravené varianty mohou detekovat širokou škálu sloučenin, od příměsí v zubní pastě po stopy výbušnin.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...