Hygienici vědí, že kromě šesti nemocných, kteří se nakazili stykem s další nemocnou osobou, onemocněli všichni další po konzumaci bramborového salátu v jídelně. Neznají ale způsob, jakým se nákaza do salátu dostala. „Všechna dosavadní vyšetření potravin, stěru z prostředí kuchyně a opakovaná vyšetření personálu jídelny byla negativní,“ uvedl šéf českobudějovických hygieniků Jiří Velikovský. Všechny suroviny použité při výrobě salátu přitom prošly tepelnou úpravou, kromě jogurtu. „Ani jogurt však zdrojem nákazy nebyl. Prověřovali jsem i víčka z jeho balení, ovšem s negativním výsledkem,“ řekla LN Frišová. Ozdroji úplavice tak mohou hygienici stále jenom spekulovat. Existuje sice teoretická možnost, že bakterie přenesl na už hotový salát hmyz, takové vysvětlení je ale podle hygieniků velmi nepravděpodobné. „Vzhledem k počtu nemocných a rozšíření nákazy bych se k této možnosti příliš nepřikláněla,“ uvedla Frišová.
Fakt, že se odborníkům možná ani nepodaří odhalit prvotní zdroj nákazy, však není v případě tohoto vážného bakteriálního onemocnění ojedinělý. Ani ve dvou největších případech úplavice v posledních letech na letních táborech v Česku se nepodařilo určit původce. „Podle našich zkušeností si úplavice většinou vozí lidé z exotických krajin, zejména z Afriky,“ uvedla Frišová.