A jak je to v čaji? Nalijeme-li horkou vodu do hrnku, teplota rychle klesne asi na osmdesát stupňů Celsia a během deseti minut už můžeme čaj usrkávat. V tu chvíli má teplotu asi 60 °C. Aby se med poškodil, musel by být vystaven teplotě 80 °C celou hodinu. To ale není běžná situace. Většina užitečných látek v medu je velmi stabilní a teplem čaje se vůbec nemění. Pořádná lžíce medu také čaj trochu ochladí. A pokud bychom měli obavu, že o některé účinky přijdeme, přidáme druhou lžíci medu v nezahřátém stavu na chleba.
Podobná pravidla platí rovněž pro zahřívání ztuhlého krystalického medu, pokud chceme, aby získal tekutou konzistenci. Nejlepší je rychlé ztekucení při 60 °C. Med se neničí ani v pečivu. I když je trouba nastavena na 250 stupňů, teplota uvnitř těsta nepřekročí 80 °C. Malá sušenka je upečená za tři minuty a velké perníkové srdce není v troubě déle než 15 minut. Za tuto dobu se med nijak zásadně nepoškodí.
Vážení čtenáři, dotazy do této rubriky posílejte na adresu AMC Lidové noviny, ulice Karla Engliše 519/11, 150 00, Praha 5 nebo e-mailem na zahady@lidovky.cz.
Obálku označte Věda – záhady