22. dubna 2018 6:24 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Uzené kachní prso s kačenkami, estragonem a pošírovaným vejcem. Jak na to?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Uzené kachní prso s kačenkami, estragonem a pošírovaným vejcem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Uzené kachní prso s kačenkami, estragonem a pošírovaným vejcem | foto: Mlýnec

Kačenka česká má výraznou vůni a jemnou, lahodnou chuť a sluší jí stejná úprava jako smržům ve smetanových omáčkách či s masem. Zkuste ji připravit podle receptu šéfkuchaře Marka Šády s uzeným kachním prsem.

Uzené kachní prso s kačenkami, estragonem a pošírovaným vejcem

Jak na pošírované vejce

  • 4 ks bio vajec
  • sůl maldo

Vejce vaříme na 63°C v sous vide a 45 minut po uvaření můžeme rovnou podávat a dochutíme solí (když nemáme sous vide tak si muůeme pomoct troubou zapnutou na 60°C a dát do ní nádobu s vodou, takovou aby se vejce celá ponořila a po hodině můžete dávat a máte stejný výsledek)

Kačenky

  • 200 g kačenek
  • 50 g másla
  • 1 středně velká šalotka
  • 1 středně velký stroužek česneku
  • 4 dcl bílého vína
  • 100 ml smetany 33%
  • 10 g čerstvého estragonu
  • sůl a pepř

Na másle si zpěníme šalotku a česnek pokrájené na jemno přihodíme houby osolíme a opepříme a několikrát promícháme a zalijeme bílým vínem a necháme vyredukovat. Přidáme smetanu a zredukujeme na polovinu. Přihodíme jemně posekaný estragon a promícháme na mírném plameni a popřípadě dochutíme podle potřeby.

Na másle si zpěníme šalotku a česnek pokrájené na jemno přihodíme houby osolíme a opepříme a několikrát promícháme a zalijeme bílým vínem a necháme vyredukovat. Přidáme smetanu a zredukujeme na polovinu. Přihodíme jemně posekaný estragon a promícháme na mírném plameni a popřípadě dochutime podle potřeby.
Na másle si zpěníme šalotku a česnek pokrájené na jemno přihodíme houby osolíme a opepříme a několikrát promícháme a zalijeme bílým vínem a necháme vyredukovat.

Uzené kachní prso

  • kachní prso
  • 50 g soli
  • 50 g cukru krupice
  • pepř
  • udicí zařízení (nebo alternativní příprava)

Promícháme sůl s cukrem a v této směsi kachní prso pořádně obalíme, kachnu dejte na tácek a zbytek směsi rozprostřete na prso kůží nahoru. Nechte 12 hodin marinovat, pak kachní prso umyje studenou vodou a pořádně osušte v utěrce, aby na něm nezbyla žádná voda. Pak kachní prso dejte na studenou pánev a dejte na středně velký plamen a čas od času kachnu přimáčkněte, aby zůstala rovně na pánvi pak po stranách uvidíte, že je kůže hezky zlatavá tak kachnu otočte a co nejvíc kachnu opeřte i z druhé strany, necháme lehce zchladnout a dáme do pytlíku a udicí pistolí vyudíme kachnu podle poitřeby , pak to zavákuujeme a vaříme pří 50°C 1 hodinu, pak necháme vychladnou a pak krájíme na tenké plátky. 

Promícháme sůl s cukrem a v této směsi kachní prso pořádně obalíme, kachnu dejte na tácek a zbytek směsi rozprostřete na prso kůží nahoru. Nechte 12 hodin marinovat, pak kachní prso umyje studenou vodou a pořádně osušte v utěrce, aby na něm nezbyla žádná voda.

Když nemáte udicí pomůcky, můžete si pomoc třeba že použijete starý rendlík dáte do něj udicí piliny pořádně uzavřeme alobalem a na sporáku, nejlépe plynovém pořádně roztopíme, až se alobal napne pak alobal protrhneme a dáme spolu s kachním prsem do trouby a necháme na 60°C cirkulovat teplý vzduch. Jediný problém je, že musíte mít dobré odsávání v kuchyni nebo v grilu na zahradě. 

Lidovky.cz
  • 1Diskuse