6. března 2018 6:54 Lidovky.cz > Relax > Design

V Norsku vznikne Dům Lesních Finů. Navrhl ho česko-švédský ateliér

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Dům Lesních Finů (Finnskogens Hus) je muzeum úzce spjaté s okolní zalesněnou... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Dům Lesních Finů (Finnskogens Hus) je muzeum úzce spjaté s okolní zalesněnou... | foto: aesthetica.studio

Česko-švédský tým mladých architektů zvítězil v mezinárodní soutěži o podobu Domu Lesních Finů (Finnskogens Hus), který má sloužit jako muzeum. S 203 zaslanými návrhy byla soutěž čtvrtou největší v Norsku.

Mladí architekti, kteří soutěž vyhráli: Švédka Hanna Johanssonová, Čech Juráš Lasovský a Švéd Filip Lipinski

„Dům Lesních Finů je muzeum úzce spjaté s okolní zalesněnou krajinou, se kterou splývá a tím rozmělňuje hranice mezi vnitřním a vnějším. Je obklopené lesem sloupů vyvolávajících zvědavost a vybízejících k interakci návštěvníků s budovou a okolím. Nové muzeum vytváří prostor k vystavování, prezentaci a k výuce bohaté historie Lesních Finů,“ uvádí český architekt Juráš Lasovský z vítězného ateliéru Lipinski Lasovsky Johansson.  

„Na projekt se moc těšíme. Je to krásný úkol. Bude to relativně malé museum (2000 m2) s jednoduchým programem situovaným v hustě zalesněné krajině Norska. Takový projekt snů. Pamatuji si, že když jsem studoval architekturu v Liberci, tak podobná zadaní byla nejpopulárnější mezi studenty. Projekt místní komunita připravovala skoro deset let a moc pro ni znamená. Museum tedy nebude sloužit pouze pro výstavní účely, ale také jako společenský prostor reprezentující kulturu a identitu Lesních Finů,“ dodává Lasovský. 

Muzeum je charakterizováno velkou střechou podepřenou labyrintem sloupů vytvářejících symbiózu mezi okolní přírodou a budovou, mezi interiérem a exteriérem. „Kmeny“ dávají budově jedinečný charakter a to zvláště během večerních hodin, kdy světlo vyzařující ven skrze rastr kmenů osvětluje bezprostřední okolí. 

Nové muzeum vytváří prostor k vystavování, prezentaci a k výuce bohaté historie Lesních Finů.
Je obklopené lesem sloupů vyvolávajících zvědavost a vybízejících k interakci návštěvníků s budovou a okolím.

Vstup vypadá jako mýtina, která návštěvníka vede do prostoru recepce, knihovny a výstavní části. Uvnitř muzea jsou kmeny stále přítomny a provází návštěvníka celým objektem. Světlo pronikající skrze strop je analogií techniky Lesních Finů, kteří využívali kouř k vytápění budov a kouř poté odváděli z budovy skrze poklop ve stropě.

O kultuře Lesních Finů

Lesní Finové migrovali z východní části Finska do zalesněných regionů centrálního Švédska a východního Norska na konci 16. století a na začátku 17. století. Vyznačovali se zemědělskou technikou žďáření, kde do popela z vypáleného lesa je seto zrno. Součástí této lesní kultury byla i takzvaná kouřová sauna.

apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse