Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Fast food po Česku. V Ostravě se bude vyučovat na gastronomické škole

Jídlo

  6:24
Střední škola gastronomie, turismu a lázeňství Ahol v Ostravě připravuje nový studijní obor zaměřený na fastfoodovou gastronomii.

Variace pokrmů (ilustrační foto) foto: Reprofoto

„Důvodem je poptávka ze strany zaměstnavatelů, kterým chybějí kvalifikování odborníci,“ řekla ředitelka školy Miriam Lacinová. Podle ní bude takový obor prvním v Česku.

S jeho výukou škola začne od nového školního roku, a první absolventi tak vyjdou v roce 2021. „Podle ekonomických studií lidé v roce 2021 utratí celosvětově ve fastfoodech rekordních 700 miliard dolarů (skoro 15 bilionů korun),“ uvedla Lacinová.

Fast food po česku. Svíčkovou, guláš i knedlovepřozelo si můžete vzít do ruky

Podle ní škola počítá s otevřením jedné třídy pro 24 žáků. Lacinová uvedla, že škola již navázala spolupráci s řetězci rychlého občerstvení, studenti tak budou mít praxi i přímo v jejich provozech. „V prvním ročníku počítáme s tím, že si dovybavíme kuchyň podle technologií, které ty řetězce používají, aby takové to první zaučení té práce proběhlo u nás. Od druhého ročníku je právě chceme dávat do těch různých řetězců tak, aby během studia bylo to portfolio co nejbohatší,“ uvedla ředitelka.

Podle ní provozovatelům fastfoodů chybí kvalitní personál. „Dostáváme se přímo v Ostravě do kontaktu s franchisanty, kteří říkají, že nemají personál a potřebovali by, aby žáci uměli různé věci. Je pravda, že doteď jsme se na ty fastfoodové řetězce dívali skrz prsty, ale musím přiznat, že neprávem, protože ta náročnost provozu a standardy jsou opravdu velmi vysoko,“ řekla Lacinová.

Dodala, že fastfoodová gastronomie je velmi specifický obor, který má velké nároky na kvalitu přípravy jídel, disciplínu a pracovní nasazení. „To všechno budeme naše žáky učit. Popularita řetězců rychlého stravování zejména mezi mladými lidmi neustále roste. Průmysl, za jehož zakladatele je považován Američan českého původu Ray Krog, meziročně roste v průměru o 6,6 procenta. Lídři trhu, McDonalds a Subway, mají dohromady po světě přes 70 000 restaurací a zaměstnávají téměř jeden milion zaměstnanců,“ připomněla ředitelka.

Provoz kuchyně i bezpečnost potravin

Podle ní by tak absolventi po ukončení školy neměli mít problém najít uplatnění. Některé řetězce jsou podle ředitelky ochotny studenty i finančně podporovat, a zavázat si je tak pro práci ve svém provozu už během studia.

Do nového oboru se zájemci mohou přihlásit do 1. března. Během studia se žáci naučí zvládat například proces přípravy jídel, seznámí se s provozem kuchyně, se způsoby kontroly kvality a bezpečnosti potravin a naučí se také, jak vést skladové hospodářství fastfoodové restaurace.

Autor: