Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Vánoční menu jinak. Myslím, že dělit se o jídlo je základ, říká šéfkuchař

Jídlo

  6:07
Příprava vánoční večeře pro velkou rodinu může být docela stresující a pracná a mnoho lidí si v dnešní době čím dál tím více přeje strávit Štědrý večer bez starostí s vařením. Právě pro ty je určen vánoční raut pražské restaurace La Loca pod vedením šéfkuchaře Radima Gerlicha.

Myslím, že dělit se o jídlo je základ, říká šéfkuchař foto: La Loca

Gerlich vyznává především tzv. crossover cuisine, což je kuchyně, která v sobě spojuje chutě a vůně různých regionů. Má velice rád Itálii, ale hodně inspirace čerpá i ze Středního východu.

Trendy vánoční recept? Hitem se staly dortíky na špejli

„Koncept crossover? Představuju si, že přijdou čtyři lidé, a všichni od všech ochutnají. To je přece skvělé? Mohou ochutnávat a zkoušet různé pokrmy a nemají jen ten jeden před sebou. Dává mi to větší smysl, nevím tedy jestli si na to Češi hned zvyknou, ale když už jsou lidi do restaurace přece chtějí ochutnat co nejvíce, takhle mají možnost. Přijde mi to smysluplné,“ vysvětluje Gerlich. 

Celý koncept restaurace vymyslel právě Gerlich, zkušený šéfkuchař, který má zkušenosti ze známých českých restaurací Aromi, La Bottega di Finestra či Bianco E Nero. Vařil také v Londýně a na různých místech v Itálii. Jeho nadšení pro jídlo ho dokonce zavedlo až na Srí Lanku, kde jako jediný český kuchař zařadil do svých pokrmů tamní proslulou ingredienci, tedy čaj. 

Štědrovečerní večeři bude Gerlich servírovat mezi sedmou a desátou hodinou. Nebude chybět klasický smažený kapr, ovšem doplněný jogurtem a koprem. Vedle něj se na rautovém stole objeví třeba quiche s růžičkovou kapustou a kaštany, roastbeef, rybí polévka se šafránem a slávkami, gnocchi s pečenou zeleninou a lanýžovým máslem, krůta a nakonec panettone s vanilkovou omáčkou nebo vánoční pudink.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!