Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Vánoční menu může být inspirováno středomořskou kuchyní

Jídlo

  10:22
Tři šéfkuchaři pro vás připravili rozmanitá jídla, kterými se můžete inspirovat nejen při vaření štědrovečerní večeře. Tentokrát poradí Světlana Červenková z restaurace Oliva.

Světlana Červenková, šéfkuchařka restaurace Oliva. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Restauraci Oliva v Praze-Podolí, kam se vejde zhruba 50 hostů, vlastní manželé Červenkovi čtyři roky. Světlana Červenková, oblečená celá v černém, se při přípravě vánočního menu inspirovala svou velkou láskou – středomořskou kuchyní. "Do Středomoří jezdíme na dovolenou, máme rádi řeckou kuchyni, i proto jsme založili tuto restauraci," říká Světlana Červenková (která mimochodem nejí ryby a loni pro štědrovečerní tabuli připravila humra) ve svém útulném podniku se zelenkavými stěnami a bílým dřevěným nábytkem.

Specialtita restaurace Oliva - krevety.

"Ve Středomoří je hodně křesťanů, kteří nejedí o půstu maso," říká paní Červenková nad prvním vánočním chodem, "místo klasické rybí polévky jsem připravila krevety. Ty jsou mimochodem specialitou naší restaurace." Hlavní jídlo, podávané na průhledném talíři, tvoří bramborový salát, opět ve středomořské úpravě – bez majonézy, zato s kapkou olivového oleje. Kromě studených brambor jsou v něm olivy, rajčata nebo kopr. K němu připravila šéfkuchařka Olivy candáta. "Je to sladkovodní ryba stejně jako kapr, ale má mnohem méně kostí a je mnohem delikátnější."
Plavecká 4, Praha 2

Candát se studeným bramborovým salátem s olivami

150 g filetu candáta
sůl, pepř, olivový olej na vaření
2 brambory uvařené ve slupce
2–3 zelené olivy,
dužina 1 rajčete
kopr, citron, olivový olej extra virgin

Candát se studeným bramborovým salátem s olivami.

Uvařené brambory oloupeme, necháme vystydnout a nakrájíme na kolečka. Přidáme zeleninu, kopr, sůl, pepř, olej, a citron. Necháme chvilku odležet.

Rybu, osušíme, nasolíme, opepříme a opékáme na pánvi minutu z každé strany. Potom dáme na 5 minut do horkovzdušné trouby dopéct.

Čtěte také: