Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Vánoční pečení: Jak na celozrnnou vánočku?

Jídlo

  6:21aktualizováno  13:21
Bez vánočky by Vánoce ani nebyly Vánocemi. Česká klasika nechybí snad v žádné rodině. Zkuste si ale letos nachystat trochu zdravější celozrnnou verzi.

Celozrnná vánočka foto: Jíme zdravě s Fitrecepty II.

Celozrnná vánočka

  • 220 ml vlažného mléka
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 80 g másla
  • 80 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 2 žloutky + 1 žloutek na pomazání
  • vánočky
  • 100 g rozinek
  • 100 g plátkových mandlí

V misce připravíme kvásek – ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí. Přidáme lžičku třtinového cukru a dáme stranou na teplé místo. V míse smícháme obě mouky. Máslo rozšleháme s cukrem, solí a žloutky a přidáme společně s kváskem k moukám. Nakonec vmícháme rozinky a vypracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě asi 40 minut. Troubu předehřejeme na 190 °C. Z vykynutého těsta upleteme vánočku, dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem a posypeme mandlemi. Vánočku pečeme 35 minut při 180–190 °C.

Celozrnná vánočka
Celozrnná vánočka

Recept pochází z kuchařky Jíme zdravě s Fitrecepty II. 

Autor: