Celozrnná vánočka
- 220 ml vlažného mléka
- 1 balíček sušeného droždí
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 200 g hladké špaldové mouky
- 80 g másla
- 80 g třtinového cukru
- špetka soli
- 2 žloutky + 1 žloutek na pomazání
- vánočky
- 100 g rozinek
- 100 g plátkových mandlí
V misce připravíme kvásek – ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí. Přidáme lžičku třtinového cukru a dáme stranou na teplé místo. V míse smícháme obě mouky. Máslo rozšleháme s cukrem, solí a žloutky a přidáme společně s kváskem k moukám. Nakonec vmícháme rozinky a vypracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě asi 40 minut. Troubu předehřejeme na 190 °C. Z vykynutého těsta upleteme vánočku, dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem a posypeme mandlemi. Vánočku pečeme 35 minut při 180–190 °C.
Recept pochází z kuchařky Jíme zdravě s Fitrecepty II.