Španělsko už v roce 2006 protikuřáckou legislativu zavedlo, byla však méně omezující než zákony platící v jiných zemích. Dosavadní zákon umožňoval majitelům barů, restaurací a kaváren, aby sami rozhodli, zda budou jejich podniky kuřácké, nebo ne.
Většina se z obavy z poklesu zisků přirozeně rozhodla, že si zákazníci zapalovat mohou. Někteří podnikatelé v oboru pohostinství proto nyní nad novým zákonem pění. José Luis Guerra, viceprezident Španělské hotelové a cateringové asociace (FEHR), se domnívá, že bary a restaurace velmi tvrdě zasáhla ekonomická krize. Zákaz kouření tak prý přinese ještě další propad příjmů.
"Lidé si zvyknou"
Zazníval však i jiný názor. "Určitě nás to finančně poškodí," řekl Alfonso Castro, spolumajitel restaurace El Borbollón v centru Madridu. "Ale během pár měsíců si na to lidi zvyknou, stejně jako si zvykli v Itálii, Anglii a Německu, a žádné problémy tu nebudou."
K tématu: |
Kuřák Ignacio, dvaačtyřicetiletý voják potahující z cigarety v přeplněném baru v Madridu, nový zákon odsoudil jako "krok zpátky, zvlášť s přihlédnutím k životnímu stylu, který tu ve Španělsku máme, a s ohledem na společenský život na takovýchhle místech".
Dominic Brisby, šéf španělské tabákové společnosti Altadis, která je pobočkou britské Imperial Tobacco, nazval španělskou legislativu "jedním z nejradikálnějších protikuřáckých zákonů na světě". "Je dokonce ještě extrémnější než v Irsku, protože tam mohou kouřit venku, ale tady je v některých situacích zakázáno i to," řekl.