Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Pokud ČSSD odmítne účast ve vládě, mohly by být podle Babiše na jaře 2019 předčasné volby

Česko

7:15aktualizováno  15:17
PRAHA - Celostátní výbor i poslanci ANO v pátek jednomyslně schválili návrh koaliční smlouvy s ČSSD a programového prohlášení jejich vlády, která by se opírala o podporu KSČM. Sociální demokraté o přijetí dokumentů rozhodnou v referendu, které by mělo ještě v pátek vyhlásit předsednictvo strany. Na rozdíl od ANO není v ČSSD podpora společné vlády jednoznačná. Výsledek hlasování by měl být oznámen 8. června. Komunisté mají programové prohlášení probrat už v sobotu.

Premiér v demisi a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. foto: ČTK

Odpoledne se oběma dokumenty bude zabývat i předsednictvo ČSSD, které by také mělo vyhlásit vnitrostranické referendum o vstupu sociální demokracie do vlády s ANO. V sobotu by programové prohlášení měla posoudit ještě KSČM, jejíž poslanci by ve sněmovně měli menšinový kabinet ANO a ČSSD podporovat.

Podle Brabce výbor ANO, který je nejvyšším orgánem hnutí mezi celostátními sněmy, i poslanecký klub hlasovaly o koaliční vládě s ČSSD jednomyslně. Nikdo se ani hlasování nezdržel.

Babiš se pro případ, že ČSSD koaliční vládu s ANO neschválí, zmínil o možnosti jednat o předčasných sněmovních volbách v květnu 2019 souběžně s volbami do Evropského parlamentu. Dohodu o vládě označil za přijatelný kompromis a za výhodnou pro sociální demokraty. Podle koaliční smlouvy by ANO mělo mít deset členů vlády, ČSSD pět. Vládní uskupení mají podle smlouvy nalézt shodu například na zákonech o státním rozpočtu, daních, volbách, referendech, o změnách ústavy a o veřejnoprávních médiích Koaliční smlouva obsahuje i ustanovení, že v případě demise všech ministrů ČSSD musí do týdne podat demisi i premiér a s ním celá vláda, pokud se nepodaří urovnat spor v koalici. V případě prvoinstančního odsouzení člena vlády koaliční smlouva zanikne, pokud dotyčný z kabinetu sám neodejde v „přiměřené době“.

Programové prohlášení vlády ANO a ČSSD má šest hlavních bodů

Vláda ANO a ČSSD by měla ve dvousetčlenné Sněmovně 93 poslanců, k většině by jí měly pomoci hlasy 15 poslanců KSČM. Komunisté se podle Babiše na vládě podílet nebudou, pouze umožní její vznik výměnou za splnění programových podmínek, které jsou prý blízké i ČSSD. Babiš ale přiznal, že dohoda s KSČM ještě není hotová. V nynějším návrhu vadí Babišovi požadavek KSČM na to, aby mohla ovlivňovat nominace do vedení státních firem.

Za polokomunistickou označil vznikající vládu předseda opoziční ODS Petr Fiala. Podle místopředsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové sociální demokraté při vyjednáváním ustoupili, kde mohli. „Sociálním demokratům při vidině zisku ministerských křesel v možné vládě změkla kolena a přestal jim vadit trestně stíhaný premiér nebo podíl komunistů na vládě,“ uvedla.

Babiš už před pátečním jednáním výboru hnutí a poslaneckého klubu uvedl, že dohodu se sociální demokracií považuje za přijatelný kompromis. Podle koaliční smlouvy by ANO mělo mít deset členů vlády, ČSSD pět. V zásadních otázkách by se nemohly strany navzájem přehlasovat. Koaliční smlouva obsahuje i ustanovení, že v případě demise všech ministrů ČSSD musí podat demisi i premiér a s ním celá vláda. V případě prvoinstančního odsouzení člena vlády koaliční smlouva zanikne, pokud dotyčný z kabinetu sám neodejde.

Čapí spor řeší gumová věta. Jaké jsou nejcitlivější pasáže koaliční smlouvy?

Ustanovení o demisi premiéra či o odchodu prvoinstančně odsouzeného člena vlády prosadila do dokumentu ČSSD kvůli Babišovi. Šéfa ANO policie obvinila z podvodu v případě financování farmy Čapí hnízdo. Babiš sám považuje obvinění za politicky motivované.

Sociálním demokratům se naopak nepodařilo do koaliční smlouvy prosadit odvolání členů hnutí SPD ze sněmovních funkcí, což někteří členové ČSSD považovali za potřebnou pojistku proti tomu, aby ANO svého koaličního partnera ve sněmovně nemohlo přehlasovat právě s hlasy SPD. ANO požadavek odmítalo a Babiš v pátek řekl, že nevidí souvislost mezi ustavením sněmovny a vládou.

Veřejnost by měla znát všechny členy vlády ANO a ČSSD do konce května, tedy před koncem referenda v ČSSD, řekl místopředseda strany Netolický. Chybí mu však v koaliční smlouvě pojistky proti hlasování ANO s SPD. Odsouzený člen vlády by podle něj měl odstoupit bezodkladně.

Středočeská ČSSD by mohla podpořit vstup ČSSD do vlády

Sociální demokraté ve středních Čechách by mohli podpořit vstup do menšinové vlády s hnutím ANO, řekl v pátek místopředseda krajské ČSSD Miloš Petera. Podle něj má nový vládní projekt podporu velké většiny členů. Například čáslavský starosta a senátor Jaromír Strnad ale situaci tak jednoznačně nevidí. Uvedl, že třeba na Kutnohorsku mnoho sociálních demokratů této variantě není nakloněno. On sám je v souladu s postojem senátního klubu ČSSD proti vstupu do vlády s ANO.

„Já myslím, že čtyřletá zkušenost s Andrejem Babišem nám stačila. Za všechno špatné mohla ČSSD,“ podotkl Strnad. Veškeré úspěchy vlády si podle něj naopak připisovalo hnutí ANO. Proto by vstup sociální demokracie do nového kabinetu nedoporučoval.

Naopak Petera zapojení ČSSD do vlády vítá a předpokládá, že podobný názor má většina jeho kolegů ve středních Čechách. „Já to podporuji, jsem pro vstup do vlády a v referendu budu hlasovat pro,“ řekl.

Peterovi vadí pouze to, že se nepodařilo prosadit některé podmínky, jež si ČSSD na počátku stanovila. „Pro mě je trošku nepříjemné, že se nepodařilo prosadit vyřazení vedoucích představitelů SPD z Poslanecké sněmovny. To vidím jako jeden z problémů. Ale stejně převažují pozitiva,“ dodal. Předpokládá, že v referendu se nakonec vysloví pro vstup do vlády kolem 70 procent straníků.

Názory na koalici nejsou v krajích jednotné

Sociální demokraté v krajích jsou podle ankety ČTK v názorech na případný vstup ČSSD do vlády s ANO vesměs rozděleni. Části vadí předseda ANO Andrej Babiš jako trestně stíhaný premiér, dalším vadí, že by se menšinový kabinet ANO a ČSSD opíral o KSČM. Zastánci vládního angažmá ČSSD zase říkají, že strana prosadí své návrhy spíše z vládní úrovně než z opozice. Varují také před případným vládním angažmá hnutí SPD Tomia Okamury.

Mezi sociálními demokraty v Královéhradeckém kraji převládá názor, že by ČSSD neměla jít do vlády za každou cenu. Vyplynulo to z pátečních vyjádření členů ČSSD v regionu.

„Pokud by proběhlo referendum dnes, tak by pro vstup do vlády nebylo. Je to můj soukromý pocit z rozhovorů s některými členy ČSSD,“ uvedl v pátek hradecký hejtman Jiří Štěpán. Členská základna by podle něho měla dostat detailní informace o vyjednaných podmínkách i koaličních pojistkách. „V tuto chvíli se kloním k názoru do vlády nejít,“ řekl Štěpán.

Někteří členové ČSSD v Jihočeském kraji zase budou zvažovat, zda za stranu budou kandidovat v podzimních komunálních volbách, pokud sociální demokracie vstoupí do koalice s ANO. V pátek to oznámil člen vedení ČSSD na jihu Čech a poslanec Ondřej Veselý. Podle něj region není jednotný v tom, zda do vlády s hnutím ANO vstoupit, či zůstat v opozici. Sociální demokraté by v pátek na jednání svého předsednictva měli vyhlásit vnitrostranické referendum, které definitivně rozhodne o vstupu do vlády s ANO, nebo o jeho odmítnutí.

Skutečnost, že by se vláda opírala o podporu KSČM, považují v Pardubickém kraji většinou za nejmenší problém. Více jim vadí osoba Andreje Babiše a jeho způsob jednání. To ukázala anketa mezi představiteli ČSSD. Definitivně rozhodnuti, jak budou hlasovat ve vnitrostranickém referendu, však nejsou, neboť nemají přesné informace o vyjednaných podmínkách spolupráce.

U předsedy okresní organizace ČSSD Leoš Malina převažuje názor, že by strana do vlády jít neměla. „Je to i mínění většiny členské základny v Pardubicích. Odhaduji, že venkov to odmítne, nevím, jak se zachová Praha,“ uvedl Malina. Podle něj ČSSD v předchozí vládě svůj program obtížně prosazovala a Babiš si přisvojil její zásluhy.

Překážkou je také předvolební kampaň proti předsedovi hnutí ANO, která by vstupem do vlády byla popřena. Nelíbí se mu ani trestní stíhání Babiše a skutečnost, že nemá čisté lustrační osvědčení. „Zatím mě nikdo nepřesvědčil o tom, že když do té vlády půjdeme, nebude to naše konečná,“ dodal Malina.

Představitelé ČSSD v Moravskoslezském kraji předpokládají, že straníci ve vnitrostranickém referendu spíše podpoří vznik menšinové vlády sociálních demokratů. Skutečnost, že by se taková vláda opírala o podporu komunistů, podle nich zvláště v Moravskoslezském kraji jejich rozhodování neovlivní. Sociální demokraté v regionu na řadě míst právě s komunisty spolupracovali či spolupracují. Řekli to krajský předseda Tomáš Hanzel a ostravský místopředseda Adam Rykala.

Autor:

Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!