Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Velikonoční dort, se kterým uhranete každou návštěvu

Jídlo

  5:59
U výroby oblíbeného dortu Pavlova z pečeného krému a šlehaných bílků se meze fantazii nekladou. Inspirujte se velikonoční variantou ve tvaru vajíčka a uhraňte jím svou velikonoční návštěvu. Citronový krém a ovoce koledníkům přijdou na osvěžení vhod.

Velikonoční dort foto: tijenadoma

Velikonoční dort

  • 6 bílků
  • špetka soli
  • 300 g práškového cukru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu

Citrónový krém

  • 2 citróny – kůra i šťáva
  • 2 celé vejce
  • 160 g práškového cukru
  • 110 g másla

Na ozdobení:

  • šlehačka z 2 dcl smetany ke šlehání
  • ovoce (např. hroznové víno a borůvky)
  • lístky máty

Postup: V míse kuchyňského robotu vyšlehejte bílky se špetkou soli, dokud se nezačnou tvořit špičky. Poté začněte postupně přisypávat cukr s kukuřičným škrobem a vanilkou a vše vyšlehejte do jednolité hmoty. Na pečicí papír si nakreslete šablonu ve tvaru vajíčka – velikost je jen na vás. Vyšlehanou bílkovou hmotou naplňte cukrářský sáček se zdobící špičkou a pomocí něj si vykreslete nejdříve kontury vajíčka. Zbylou hmotou pak pomocí silikonové stěrky vyplňte také vnitřek vajíčka.

Pečte v troubě předehřáté na teplotu 140°C asi hodinu, a poté ještě v troubě s pootevřenými dvířky dosušte dalších 15 minut. Mezitím si připravte citrónový krém. Do rendlíku rozklepněte vejce, rozmíchejte a přidejte máslo nakrájené na kostky. Dejte na sporák a za stálého míchání přidejte ostatní ingredience. Trvá to zhruba 8 minut než se hmota dobře spojí a začne houstnout. Snižte plamen sporáku a když je krém dost hustý, odstavte ze sporáku a nechejte vychladnout. V míse kuchyňského robotu si vyšlehejte šlehačku s cukrem a můžete se pustit do zdobení.

Korpus rovnoměrně potřete nejprve citrónovou polevou, a poté na něj navršte také šlehačku. Finální zdobení je na vás, můžete zvolit pravidelné rozmístění ovoce a vytvořit tak klasický vzor jako na velikonočním vajíčku nebo ovoce rozházet ledabyle a odzdobit lístky a mátou.

Recept pro Kitchenaid.cz připravila bloggerka Tinajedoma.

Autor: