„Hrozny pro výrobu Svatomartinských vín jsou už sklizeny všechny. Výroba Svatomartinského je už ve finálním stádiu - dokváší a víno se pomalu stáčí a filtruje,“ řekl hlavní sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz.
Mladé víno lidé poprvé ochutnají v sobotu 11. listopadu. Hlavní košt se chystá na brněnském náměstí Svobody. „Přestože z jara vinice zasáhly mrazy a v září potrápily vinaře deště, Svatomartinskému se většina pohrom až nečekaně vyhnula. Vína tak bude dost a také jeho kvalita bude dobrá,“ uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.
Známku Svatomartinská mohou získat jen vína, která projdou hodnocením. Letošní ročník bude ve Valticích posouzen odbornými komisemi 25. a 31. října. Tak jako každoročně se dá už podle přihlášek odhadovat nejvyšší zastoupení bílých Svatomartinských vín (Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský), kterých bude na trhu cca 42 procent, následovat budou růžová vína (Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe) s 30 procenty a 28 procent červených (Modrý Portugal a Svatovavřinecké).
„Zatímco počet zapojených vinařů i objem jejich produkce se během posledních let už relativně ustálil, zajímavostí posledních let je, jak se promítá rostoucí zájem spotřebitelů o naše růžová vína také do Svatomartinských. Letos tak poprvé objem produkce růžových Svatomartinských pravděpodobně překoná množství vín červených, a to jejich hlavní sezona teprve přijde s prvními teplými jarními dny,“ dodal Machovec.
V roce 2005, kdy byla značka Svatomartinské v režii Vinařského fondu uvedena na trh poprvé, se do projektu přihlásilo 36 vinařství. V loňském roce už Svatomartinská vína vyrábělo 111 vinařství, která dodala na trh cca 2,3 milionu lahví. Svatomartinská vína se stala hitem, a vinaři tak plánují vyrobit letos minimálně stejné množství Svatomartinského jako v loňském roce.