Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Vinaři už mají za sebou sběr hroznů na burčák

Jídlo

  13:25
BRNO - Vinaři už mají za sebou hlavní část sběru hroznů na burčák. V některých místech už ho dokonce prodávají. Sklizeny jsou rané odrůdy jako Muškát moravský, Irsai Oliver, Müller Thurgau či Veltlínské červené rané, zjistila od vinařů.

Vinaři už mají za sebou sběr hroznů na burčák foto: ČTK

Na burčák jde každoročně jen část celé sklizně. „Zatím tedy nevíme, jaký bude průměrný hektarový výnos, protož nikdo toho moc neposbíral. Stále platí náš předchozí odhad sklizně snížený vlivem mrazů o 20 až 25 procent,“ uvedl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček. Burčáku ale podle něj bude stejně jako loni a bude ho dostatek, už jen proto, že každé víno prochází fází burčáku. Podle vinařů je zatím réva ve velmi dobrém stavu, sklizeň by tedy mohla být z hlediska kvality vydařená.

SOMELIÉR: Burčák nikdy nekupujte ve stáncích u silnice

„Letní rozmary počasí v našich vinicích zatím škody neudělaly. Přes velká horka přišly i srážky, které jsme potřebovali hlavně u mladých vinic včetně letošní výsadby. Evidujeme sice škody způsobené kroupami, ve srovnání s jarními mrazy to však není nic zásadního,“ uvedl Josef Svoboda, vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT.

Vinaři už mají za sebou sběr hroznů na burčák

Vliv sucha je ve vinicích pozitivní z pohledu zdravotního stavu. Zabraňuje rozvoji houbových chorob, a tak jsou hrozny do nynějška ve velmi dobré kondici. „Tam, kde nebyly vinice poškozeny jarními nebo zimními mrazy, se ukazuje velmi dobrá násada hroznů. Jejich růst je rychlý a ukazuje se, že tímto tempem by začátek hlavní části sklizně mohl být brzký,“ dodal Svoboda.

Autor: