Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Víno, ryby a rajčata, to je brodet. Jak na rybí guláš?

Jídlo

  6:02
Brodet je vydatný rybí guláš podobný našemu klasickému. „Při jeho přípravě se používá stejné množství cibule jako masa. Typické je použití směsi několika druhů ryb,“ říká Marko Šutko, šéfkuchař z Chorvatska, který Čechům přibližuje jadranské pobřeží pomocí seafoodu a ryb.

Brodet

guláš pro 4 osoby

  • 1,5 kg ryb
  • 1,5 kg cibule
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 100 ml olivového oleje
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1 čerstvá paprika (cca 200 g)
  • ½ svazku hladkolisté petrželky
  • 200 g krájených oloupaných rajčat
  • 200 ml bílého vína

Cibuli nakrájejte na půlměsíce a pomalu a dlouho (cca 30 min) duste dozlatova. Přidejte česnek, nadrobno nakrájenou petrželovou nať, bobkový list, jednu papriku nakrájenou na proužky a pár minut poduste. Přidejte loupaná krájená rajčata a bílé víno. Ochuťte solí, pepřem (mletým nebo kuličkami), trochou cukru, případně podravkou a přiveďte k varu. Dobře promíchejte.

Vložte opatrně kusy ryb. Ryby předtím namočte na pár minut do octa, který zamezí jejich rozpadání během vaření. Od této chvíle se brudet již nemíchá, hrncem se pouze průběžně potřásá ze strany na stranu. Na mírném ohni duste 50-60 minut.

Hotový brudet nechte ještě 15 minut odpočinout. Před podáváním jej pokapte panenským olivovým olejem. Jako příloha se nejlépe hodí polenta, těstoviny, noky, rýže. Může se podávat také s bílým chlebem a hlávkovým salátem.

Autor: