Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Vládní speciál letí pro novináře

Svět

20:10
PRAHA - Na začátek příštího roku připravila česká vláda poznávací výlet pro šest desítek zahraničních novinářů. Sedm dní po začátku českého předsednictví v Evropské unii přiletí do Bruselu armádní speciál, který novináře přepraví do Prahy na třídenní exkurzi po České republice. Kromě Prahy navštíví reportéři ještě Karlovy Vary a Plzeň.

Vládní letoun Airbus A-319 CJ. foto: ČTK

Vláda je pozvala do České republiky, aby na vlastní oči viděli zemi, která bude půl roku „řídit Evropu“. Nápad se zrodil v týmu vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry, který se nechal inspirovat podobnými propagačními akcemi předchozích předsednických zemí.

„Jedná se o zcela výjimečnou akci, něco podobného se uskuteční vůbec poprvé a také naposledy,“ řekla Vondrova mluvčí Michaela Jelínková.
Výjimečné je i to, že novináři nepoletí běžnou komerční linkou, ale speciálem české armády. Takže usednou do letounu, který kromě české armády slouží i k přepravě ústavních činitelů, jako jsou například prezident či premiér.

Skutečnost, že poletí vládní letkou, překvapila i samotné novináře. „Letíme vládním letadlem. Těším se, bude to legrace,“ řekl LN jeden z účastníků cesty, který si nepřál být jmenován.

Důvodem pro nasazení armádního letounu byla podle Jelínkové výhodná cena pronájmu letadla, která se pohybuje kolem čtyř set tisíc korun. „Zvažovali jsme i zvýhodněnou cenu, kterou nám nabídly ČSA, avšak let armádním speciálem byl z finančního hlediska nejvýhodnější,“ tvrdí Jelínková.

Mimoarmádní lety vojenských speciálů musí schvalovat kabinet ministryně obrany Vlasty Parkanové. Ministerstvo obrany přitom neposuzuje obsah cest. To je v kompetenci organizačních týmů okolo jednotlivých ústavních činitelů, kteří cestu připravují. „Přeprava novinářů dopravním letectvem Armády ČR je běžná věc,“ řekl mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek LN v reakci na plánovanou novinářskou cestu.

Naposledy tak prý několik novinářů letělo před Vánocemi za českými vojáky v Kosovu. Mluvčí generálního štábu Mira Třebická však připouští, že vypravování novinářských speciálů běžné není.

Vondrova mluvčí ovšem trvá na tom, že varianta se speciálem byla pro české úřady výhodnější. „Pro dopravu novinářů jsme vybrali ekonomicky nejvýhodnější variantu, která byla výrazně levnější, než kdybychom využili pro novináře linkových letů,“ řekla Jelínková. „Bohužel jsme neměli, na rozdíl například od Slovinska, možnost využít sponzoringu ze strany letecké společnosti,“ posteskla si mluvčí.

Další náklady a nový tendr
Navíc Jelínková upozornila na fakt, české zákony nedovolují státním úřadům proplácet letenky třetím osobám přímo. „Museli bychom si na to najmout agenturu, což by neslo další náklady a výběrové řízení. Celý proces by se tím administrativně zkomplikoval,“ podotkla.

A proč vlastně česká vláda zahraniční novináře do země zve? „Press trip je standardní povinností každého předsednictví. Nejlepší bruselští novináři mají příležitost se setkat s ministry,“ vysvětlila Vondrova mluvčí.

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...