Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Vnitřnosti jsou neprávem přehlíženy. Češi se jich trochu bojí, říká šéfkuchař

Jídlo

  6:37
Vaření je jeho velkou vášní, má rád klasickou, poctivou kuchyni a v současné době vaří v restauraci Ateliér Kalina. „Přál bych si, aby veřejnost začala brát jídlo jako zážitek a ne jen naplnění žaludku něčím - jedno čím. Bez jídla by člověk nežil, ale dá se žít kvalitně a stravovat také tak. Proto doufám, že česká gastronomie bude v budoucnosti vzkvétat, co se kvality týče,“ říká v rozhovoru pro Lidovky.cz Petr Hajný.

Petr Hajný foto: Ateliér Kalina

Lidovky.cz: Ví se o vás, že jste chtěl být původně automechanikem. Proč jste se nakonec rozhodl pro gastronomii? Nelitoval jste toho výběru někdy?
Ano, je to tak. Táta byl automechanikem, vzbuzovalo to ve mně klučičí sny. Na druhou stranu mě bavilo pomáhat mamce v kuchyni. Osud a rodiče tomu tak chtěly a dráha automechanika mi byla zapovězena. Nikdy jsem toho rozhodnutí nelitoval, jsem spokojen a svou práci beru i jako svého koníčka. Vaření je součást mě.

Lidovky.cz: Vaším krédem v kuchařině je především snaha o to, aby host poznal, co má na talíři. Experimentoval jste někdy například s molekulární kuchyní?
Samozřejmě jsem si to vyzkoušel, ale není to můj šálek kávy. Raději upřednostňuji klasickou, plnohodnotnou kuchyni.

Lidovky.cz: Vařil jste v zahraničí? Co nejdůležitějšího jste se za ta léta o gastronomii naučil?
Nevařil, jen nějaké stáže. Miluju českou kuchyni, tak jsem svou praxi rozvíjel a rozvíjím v České republice. Asi pokoru, myslím, že je to jedna z nejdůležitějších věcí, která je v kuchyni potřeba.

Lidovky.cz: Máte nějaký profesní sen?
Aby veřejnost začala brát jídlo jako zážitek a ne jen naplnění žaludku něčím - jedno čím. Bez jídla by člověk nežil, ale dá se žít kvalitně a stravovat také tak. Proto doufám, že česká gastronomie bude v budoucnosti vzkvétat, co se kvality týče.

Lidovky.cz: Jaký jste šéf? Křičíte někdy v kuchyni, nebo jste spíše zastáncem toho, že se dají problémy řešit v klidu? 
Dřív jsem křičel, ale myslím, že se tím nic moc nevyřeší, spíš to řeším s klidem. Samozřejmě, že někdy je potřeba zvednout hlas, to je jasné. Ale těmto situacím se snažím předcházet.

Lidovky.cz: Která česká restaurace by si podle vás zasloužila michlinskou hvězdu?
Pokud se bavíme o jedné hvězdě, ta se prý dává hlavně za kuchyň, takže budu jmenovat šéfkuchaře. Za mě jí měl dávno mít Honza Punčochář, Mirek Kalina a momentálně dělá super věci Marek Šáda. Mám prostě rád klasickou, poctivou kuchyni, proto jsou tito pánové mými favority.

Lidovky.cz: Která surovina je podle vás neprávem přehlížená?
Za mě to jsou vnitřnosti. Myslím si, že tuzemská klientela se jich stále trochu bojí. A když není poptávka, tak je restaurace moc nenabízejí, a to je škoda. Je v nich velký potenciál.

Lidovky.cz: Nedávno jste se stal šéfkuchařem v Ateliéru Kalina. Co vaše nové menu? Prozradíte, jak bude vypadat?
Doufám, že bude vypadat dobře a ještě lépe chutnat. Víc vám neprozradím, přijďte ochutnat.