Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Vyzkoušejte cizrnovou polévku se šafránem podle Marka Fichtnera

Jídlo

  6:22
Mrazivé počasí venku je ideální dobou na misku teplé polévky. Následující recept šéfkuchaře Augustine Restaurant a porotce soutěže MasterChef Marka Fichtnera můžete ochutnat hned v pondělí na pražském Andělu, kde je připravují přední čeští kuchaři pro benefiční Polívkovou smršť. Utržené peníze pomohou lidem po mozkové mrtvici nebo jiném poškození mozku.

Cizrnová polévka (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Cizrnová polévka se šafránem

  • 500g cizrny sušené
  • 1ks vetší cibule
  • 1ks střední mrkev
  • 4 stroužky česneku
  • 100g cuketa
  • 1g šafrán
  • 2/3 kávové lžičky kurkumy
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1ks citron
  • 50ml olivový olej
  • 2ks rajče
  • 1 litr zeleninový vývar
  • hrst bylinkových krutonů

Namočenou cizrnu scedíme, v hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a cuketu a nasekaný česnek. Osmahneme. Poté přidáme kurkumu, římský kmín a šafrán. Osmahneme a zalejeme vývarem. Přidáme cizrnu a vaříme do měkka.

Až cizrna změkne, rozmixujeme, dochutíme solí, bílým pepřem a citrónovou šťávou. Rozmixuj. Poté přidáme na kostičky nakrájená oloupaná rajčata. Na zbytku oleje osmahneme na kostičky nakrájený bílý chléb a přidáme na jemno nasekanou petrželku. Nakonec pokapeme olivovým olejem.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...