Dýňový chléb s ořechovým máslem
- 2vejce
- 1⁄2 hrnku pasty z dýňových ořechů
- 1⁄2 hrnku dýňového pyré
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 4 lžíce medu
- 1⁄4 lžičky skořice
- špetku soli
- muškátový oříšek
- 1⁄2 cm zázvoru
- 1 lžičku jedlé sody
- 1⁄2 hrnku mandlové mouky
na ořechové máslo:
- 1⁄2 hrnku másla
- 1 lžíci medu
- 1 lžíci pasty z lískových ořechů
V kuchyňském robotu nebo mixéru vyšlehejte na hladkou kaši vejce, dýňové pyré, olivový olej, vanilkový extrakt a med. Pak přidejte skořici, sůl, nastrouhanou špetku muškátového oříšku, nastrouhaný zázvor, jedlou sodu, mandlovou mouku a opět vše vyšlehejte.
Těsto nalijte do silikonové formy na chleba a pečte v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 50 minut. Pak stáhněte teplotu na 130 stupňů a pečte ještě 30 minut. Než budete chléb vyndávat, zkontrolujte špejlí, jestli je dost propečený.
Nechte zcela vychladnout, pak vyklepněte z formy. Máslo nakrájejte na malé kousky a spolu s medem a ořechovou pastou ho vyšlehejte do hladka. Skladujte v lednici, před servírováním včas vyndejte, aby trochu povolilo.
Recept pochází z kuchařky Vaříme trochu jinak, kterou vydalo nakladatelství Esence.