Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Zachraň jídlo: Nevyhazujte starý chleba, připravte z něj lahodný dezert

Jídlo

  6:48
Nemít na chleba znamená být v nouzi. Chléb je základní potravina, ke které člověk chová úctu už od pradávna. Křupavý krajíc se solí býval tradičním pohoštěním pro hosty a nesměl chybět v žádné domácnosti. V těch českých a evropských dnes rozhodně nechybí. Naopak, mají ho až moc.

Pečivo je nejčastěji vyhazovanou potravinou – kupujeme ho tolik, že ho nestíháme včas spotřebovat. V Evropské unii se každoročně vyhodí 88 milionů tun potravin, největší část tvoří právě pečivo.

Boj proti plýtvání. Křivá zelenina míří do luxusních restaurací

Přitom jsou možnosti, jak z již lehce unaveného pečiva, které už tolik nekřupe, vytvořit lahodný dezert. Ve videoreceptu Zachraň jídla uvidíte, jak ze starého suchého chleba vyrobit skvělý pudinkový dezert, u kterého by málokdo odhadl základní surovinu. Recept je jednoduchý a výroba této dobroty trvá jen pár chvil.

V sérii záchranářských videí se snaží iniciativa Zachraň jídlo ukázat, jak se dají využít zbytky potravin a poukázat na zbytečné plýtvání jídlem v domácnostech.

Zachraň jídlo

Skupina Zachraň jídlo se problémem plýtvání v zemědělství zabývá už od roku 2014, kdy během úspěšného happeningu Tisíc kilo rozdala u Národního divadla 2,5 tuny mrkví, cibulí a brambor, které neprošly výběrem. V roce 2015 uspořádala happening Křivá polévka, kdy se na stejném místě rozdalo 2 000 porcí polévek z nevyhovující zeleniny.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...