Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Zaostřeno na: prémiový bezlepkový ležák Celia ze Žatce

Pivo

  6:18
Kromě pečiva by se lidé trpící celiakií měli vyhýbat i pivu. Bílkoviny tvořící lepek se totiž vyskytují především v semenech obilnin, jako je pšenice, ječmen i žito. Že si ale sládci umí poradit, ukazuje jedenáctka Celia ze Žatce.

Bezlepkové pivo vaří v Žatci ve světlé i tmavé variantě. foto: Pivovar Žatec

Tradiční český podnik se podle svých slov inspiroval projektem Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze, který zkoumal, jak vyrobit pivo bez lepku, zároveň ale zůstat věrný tradiční receptuře. Celia vzniká z ječného sladu a žateckého chmelu, zdobí ji 4,5procentní alkoholový náboj.

Prémiový světlý ležák, jak Žatec své bezlepkové pivo nazval, má světle slámovou barvu, pěna po nalití do sklenice příliš nevystoupá a rychle ustupuje. Sladová vůně není nijak výrazná. Podobně je na tom i slabý říz, který se s požitkem z tradičních ležáků nedá rovnat.

Celia

Kategorie: světlý ležák bez lepku

Lahev: 0,5 litru, sklo

Alkohol: 4,5 %

Cena: 30 Kč + 3 Kč záloha (4. února 2015, pivotéka Zlý časy, Praha)

Výrobce: Žatecký pivovar

V ústech bezlepkové pivo ničím nepřekvapí, chuť není nijak výrazná a zapamatovatelná, nezanechává za sebou ani žádné stopy. Slabý odér bez hořkosti po dopití ihned zmizí.

Celia sice představuje dobrou náhradu pro lidi držící bezlepkovou dietu, ale tradičního pijáka příliš nezaujme.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!