Tradiční český podnik se podle svých slov inspiroval projektem Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze, který zkoumal, jak vyrobit pivo bez lepku, zároveň ale zůstat věrný tradiční receptuře. Celia vzniká z ječného sladu a žateckého chmelu, zdobí ji 4,5procentní alkoholový náboj.
Prémiový světlý ležák, jak Žatec své bezlepkové pivo nazval, má světle slámovou barvu, pěna po nalití do sklenice příliš nevystoupá a rychle ustupuje. Sladová vůně není nijak výrazná. Podobně je na tom i slabý říz, který se s požitkem z tradičních ležáků nedá rovnat.
CeliaKategorie: světlý ležák bez lepku
Lahev: 0,5 litru, sklo
Alkohol: 4,5 %
Cena: 30 Kč + 3 Kč záloha (4. února 2015, pivotéka Zlý časy, Praha)
Výrobce: Žatecký pivovar |
V ústech bezlepkové pivo ničím nepřekvapí, chuť není nijak výrazná a zapamatovatelná, nezanechává za sebou ani žádné stopy. Slabý odér bez hořkosti po dopití ihned zmizí.
Celia sice představuje dobrou náhradu pro lidi držící bezlepkovou dietu, ale tradičního pijáka příliš nezaujme.