Tvarohové knedlíky s vanilkovou omáčkou a skořicovou zmrzlinou
- 250 g tučného tvarohu
- 100 g hrubé mouky
- 5 ks vajec
- 250 g cukru
- 200 g borůvek
- 1 ks vanilkového lusku
- 20 ml rumu
- 150 ml smetany 30%
- 10 g skořice mleté
- 200 ml smetany 35%
V míse rozmícháme tvaroh se 100g cukru a jedním vejcem, poté vmícháme mouku. Těsto si rozdělíme na 80g bochánky, z nich uděláme placky, na ně borůvky a vytvarujeme knedlíky. Knedlíky vaříme 12minut ve vroucí vodě.
V míse ve vodní lázni rozmícháme dva žloutky s cukrem (50g)a rumem. Přilijeme smetanu (30% ) a vanilkový lusk. Na vodní lázni zahříváme za stálého míchání, dokud nám omáčka nezhoustne.
Zahřejeme smetanu (35%) na 85 stupňů, v ní rozmícháme cukr (100g) a skořici. Stáhneme z plotny a vmícháme dva žloutky. Dáme do plastové nádoby a na 24 hodin do mrazáku, po 24 hodinách směs nakrájíme na 3x3 cm velké kostky a ty rozmixujeme. Zmrzlinu si dáme do nádoby, ve které jí budeme chtít uchovávat v mrazáku, při podávání tvarujeme kopečky.