Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Závěr léta? Připravte si tvarohové knedlíky s borůvkami a vanilkovou omáčkou

Jídlo

  6:42
Česká klasika, která neomrzí. Připravte si tvarohové knedlíky s borůvkami, vanilkovou omáčkou a skořicovou zmrzlinou podle receptu šéfkuchaře Aleše Veselého z nově otevřeného Belcredi Bistra.

Tvarohové knedlíky s vanilkovou omáčkou a skořicovou zmrzlinou foto: BELCREDI BISTRO

Tvarohové knedlíky s vanilkovou omáčkou a skořicovou zmrzlinou

  • 250 g tučného tvarohu
  • 100 g hrubé mouky
  • 5 ks vajec
  • 250 g cukru
  • 200 g borůvek
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 20 ml rumu
  • 150 ml smetany 30%
  • 10 g skořice mleté
  • 200 ml smetany 35%

V míse rozmícháme tvaroh se 100g cukru a jedním vejcem, poté vmícháme mouku. Těsto si rozdělíme na 80g bochánky, z nich uděláme placky, na ně borůvky a vytvarujeme knedlíky. Knedlíky vaříme 12minut ve vroucí vodě.

V míse ve vodní lázni rozmícháme dva žloutky s cukrem (50g)a rumem. Přilijeme smetanu (30% ) a vanilkový lusk. Na vodní lázni zahříváme za stálého míchání, dokud nám omáčka nezhoustne.

Zahřejeme smetanu (35%) na 85 stupňů, v ní rozmícháme cukr (100g) a skořici. Stáhneme z plotny a vmícháme dva žloutky. Dáme do plastové nádoby a na 24 hodin do mrazáku, po 24 hodinách směs nakrájíme na 3x3 cm velké kostky a ty rozmixujeme. Zmrzlinu si dáme do nádoby, ve které jí budeme chtít uchovávat v mrazáku, při podávání tvarujeme kopečky.

Autor: