Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Zázračná řasa pomáhá při hubnutí a posiluje organismus

Jídlo

  6:53
Je přírodním antibiotikem, je plná enzymů, vitamínů a minerálů, které působí blahodárně na lidské zdraví. Chlorella je jednobuněčná sladkovodní řasa, která přirozeně čistí organismus od škodlivých látek.

„Chlorella je nejrychleji rostoucí rostlina na zemi. Také obsahuje víc chlorofylu a nukleových kyselin (RNA A DNA) než kterákoliv rostlina. Je skvělým zdrojem proteinů. Považuji ji za jednu ze superpotravin díky obsahu bílkovin, esenciálních mastných kyselin, pestrou paletou vitamínů, minerálů a enzymů,“ říká výživový poradce Martin Škába.

Sladkovodní řasa chlorella ale obsahuje také vitamíny (D a B12), aminokyseliny, biologicky aktivní látky a je nejbohatším zdrojem chlorofylu. Z těla odvádí těžké kovy a toxiny, je také přírodním antibiotikem a působí protizánětlivě a zásadotvorně.

Chlorella

„I organizace NASA zjistila, že je to tolik plnohodnotná potravina, že tělo může delší dobu přežívat pouze na ní. Obsahuje všech 10 esenciálních aminokyselin, takže je velmi plnohodnotný zdroj bílkovin. Chlorellou se nemůžete předávakovat, protože se v těle neukládá do zásoby,“ vysvětluje Škába.

Omlazující účinky

Chlorella pomáhá udržovat hladinu krevního cukru, dezinfikuje ústní dutinu, podporuje plodnost a funkce mozku - pomáhá soustředit se a navozuje lepší náladu. Ženám v menopauze se doporučuje užívat chlorellu, protože minimalizuje klimakterické příznaky a má omlazující účinky. Podporuje léčbu infekčních onemocnění, kožních problémů, lymfatických potíží, nadváhy či nervového vypětí a stresu.

Psyllium jako zdroj vlákniny. Reguluje cholesterol a pomáhá s trávením

„Vzhledem k tomu, že naše tělo je neustále vystavováno stresové zátěži – psychický i fyzický stres, včetně sportovních aktivit – fungují zde zelené potraviny jako silný antistresový prostředek. Snižují stres, tím urychlují regeneraci, tělo tak může efektivněji hubnout. Může si vůbec dovolit váhu ztrácet. Nestresové hubnutí je hubnutí především z tukové tkáně, což je u redukujících lidí žádoucí. Chlorella tlumí chutě na sladké, na slané, ale i na nezdravé potraviny a pokrmy,“ doplňuje Škába.

Při užívání chlorelly dochází k detoxikaci těla, v druhé fázi vede užívání k regeneraci. Zároveň pročišťuje, ale vyživuje celý organismus. Vedle již zmíněné detoxikace řasa pročišťuje také trávicí soustavu, podílí se na procesu krvetvorby, chrání cévní systém a bojuje proti nadměrnému ukládání tuků.

„Chlorella se začala masivněji používat po druhé světové válce, kdy lékaři hledali vhodný prostředek pro celkovou detoxikaci obyvatelstva v Japonsku. Sladkovodní řasa chlorella patří k zeleným potravinám s velkým obsahem vázaných vitamínů a minerálů. Ze všech potravin obsahuje také největší podíl zdravého chlorofylu a patří k bohatým zdrojům beta-karotenu. Vhodná je také pro lidi, kteří mají bezlepkovou dietu,“ říká Tomáš Arndt z Prozdravi.cz.

Chlorella

Smaragdově zelená jednobuněčná sladkovodní řasa. Patří mezi nejjednodušší formy života za zemi. Koncem 19. století ji objevili holandští vědci. Japonci ji zkoumali jako alternativní potravinu, která by mohla posloužit během druhé světové války. Největší popularity dosáhla v Japonsku jako pomocník při léčení následků radioaktivní zátěže.

Autor: