Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Zdravá a rychlá večeře? Polévku z medvědího česneku zvládnete za půl hodinky

Jídlo

  6:29
Říká se, že touto dobou má rostlinka medvědího česneku největší sílu. Pokud jej chcete vyzkoušet, forma polévky je jednoduchá a česnek v ní bude moct vyniknout.

Polévka z medvědího česneku foto: Martina Mazalová

Polévka z medvědího česneku

  • 1 střední cibule
  • 3 brambory nakrájené na menší kousky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1,5 dl bílého vína
  • medvědí česnek dle chuti cca jedna kytička do ruky
  • 100 ml smetany
  • sůl
  • pepř
  • máslo

Postup: Na lžíci másla zpěníme cibuli a necháme restovat dozlatova. Přidáme nakrájené brambory, ještě chvíli restujeme a po chvilce zalijeme bílým vínem. Necháme pár minut odpařit a vyvonět a postupně přiléváme vývar. Necháme vařit do změknutí brambor, přidáme medvědí česnek, nakrájený na kousky a chvilku povaříme. Můžeme, ale nemusíme přidat smetanu, dochutíme solí a pepřem a rozmixujeme v mixéru, nebo ponorným mixérem. Můžeme podávat se ztraceným vejcem, nebo třeba krutony z pečiva a na ozdobu přidáme pár českých lístků medvědího česneku.

Recept pro Kitchenaid.cz připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“. 

Autor: