22. března 2018 6:58 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Zdravá snídaně bez cukru? Zkuste špaldovou kaši s fíkovou omáčkou

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Špaldová kaše s fíkovou omáčkou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Špaldová kaše s fíkovou omáčkou | foto: Naše hustý kaše

Špaldová kaše s fíkovou omáčkouKdyž tuto variaci pořádně vychladíte, můžete ji klidněpodávat i jako dezert. Sluší jí to v menších průhledných skleničkách ve stylu panna cotta. A pokud byste zrovna neměli po ruce vlašské ořechy, promíchejte fíkovou omáčku s nesolenou pastou tahini a posypte opraženým sezamem.

Špaldová kaše s fíkovou omáčkou

  • 30 g špaldové krupice 
  • 150 ml rostlinného mléka 
  • 50 g sušených fíků
  • 100 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžíce ghí nebo kokosového tuku (plus na polití dle chuti)
  • špetka soli 

Den předem namočte fíky do pomerančové šťávy. Ráno smíchejte rostlinné mléko se 100 ml vody a špetkou soli a přiveďte k varu. Ztlumte a metličkou zašlehejte špaldovou krupici. Šlehejte, dokud tekutina nezhoustne na kaši. Odstavte, přidejte tuk a nechte lehce zchladnout. Mezitím rozmixujte fíky se šťávou. Kaši servírujte společně s připravenou fíkovou omáčkou a posypanou vlašskými ořechy. Podle chuti ji můžete navíc přelít ještě jednou lžící rozpuštěného tuku.

Lidovky.cz
  • 1Diskuse