Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Co dát dětem do školy? Zkuste zdravé pomazánky

Jídlo

  6:21
Školní rok je v plném proudu. Příprava dopolední svačiny, kterou většina rodičů dětem do školy chystá, by se neměla podceňovat. Kritéria jsou dvě: měla by být zdravá a chutná. Přinášíme tipy na jednoduché svačiny, které nezaberou mnoho času.
Co připravit dětem k svačině? (ilustrační foto)

Co připravit dětem k svačině? (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Pokud chcete připravit dětem do školy zdravou svačinu, zapomeňte na tavené sýry a maragaríny a zkuste domácí pomazánky. Rybí tuk už dávno není nutný, klidně jej vyměňte za lněný olej. Má stejné kvality a děti ho ve svačině skoro nepoznají. „Lněný olej doplňuje do dětské stravy důležité omega-3 kyseliny. Jejich nedostatek v organismu se projevuje oslabenou imunitou, hyperaktivitou, ale i problémy s učením a únavou,“ vysvětluje Luděk Šarman, specialista na zdravou výživu ze společnosti Walramcom.

„Připravit rychlou a vhodnou svačinu? Stačí pečivo s trochou pomazánkového másla, plátek sýra (nikoliv tavený - ten odvápňuje a obsahuje velké množství solí), plátek kvalitní šunky a nezapomeňte na porci zeleniny, snažte se o sezónní. Vhodné jsou taky pomazánky, které vytvoříte večer a pochutná si celá rodina – tvarohová nebo tuňáková přijde vhod i vám. A nezapomínejte ani na ovoce, děti během dne potřebují energii nejen na školní vyučování, ale také na mimoškolní aktivity, které mají po obědě,“ říká Ivana Bednářová Častvajová, iniciátorka celostátního projektu CEFF Zdravá strava do škol

Pomazánka se lněným olejem
Budete potřebovat: pórek, větší mrkev, 100 g tvrdého sýra, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 velký bílý jogurt, 1 lžíci lněného oleje a sůl podle chuti. Pórek najemno nakrájejte, mrkev nastrouhejte najemno, sýr, salám a vejce nahrubo. Směs zalijte jogurtem, přilijte olej a dochuťte solí. nejlépe se hodí k celozrnému pečivu.

Kedlubna (ilustrační foto)

Kedlubno-sýrová pomázánka
Budete potřebovat čerstvý sýr bez příchuti, dvě lžíce bílého jogurtu, dvě lžíce nastrouhaného tvrdého sýru, pět lžic najemno nastrouhané kedlubny a nasekanou petrželku. Všechny ingredience smícháte dohromady a ochutíte solí a pepřem.

Pomazánka s ředkvičkami
Pro přípravu pomazánky s ředkvičkami budete potřebovat svazek ředkviček, 2 vejce uvařená natvrdo, 250 g bílého jogurtu nebo smetany, 1 polévkovou lžíci lněného oleje, nastrouhaný tvrdý sýr, sůl, pepř a sladkou papriku na dochucení.

Ředkvičky - ilustrační foto.

Ředkvičky nejprve postrouhejte najemno, přidejte smetanu nebo jogurt, lněný olej, nastrouhaný sýr a nahrubo nastrouhaná vejce. Promíchejte a dochuťte solí a kořením. Pomazánku můžete ozdobit nasekanou pažitkou, její chuť je možné zvýraznit i najemno nakrájenou cibulí. Ředkvičky jsou zdrojem velkého množství vitaminu C a kyseliny listové.

Pomazánka se slunečnicovými semínky
S této pomazánky musíte začít večer předem. Čtyřicet gramů slunečnicových semínek spařte vařící vodou a nechte je přes noc odstát. Druhý den je sceďte a přidejte k nim nadrobno nakrájenou menší cibuli a stroužek česneku, které předtím opražte na olivovém oleji. Ke směsi pak přidejte jedno čerstvé a jedno sušené rajče. Zalijte menším rajčatovým protlakem, přidejte trošku soli, kapku citronové šťávy a lžíci lněné vlákniny. Vše rozmixujte tyčovým mixérem.

ČTĚTE TAKÉ:

Sladká svačinka
I mlsným dětem můžete připravit zdravou svačinu. Budete potřebovat 100 g lískových ořechů, mletá vanilka, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíci lněného oleje, 3 lžíce javorového sirupu a ½ lžičky citronové šťávy. Na pánvi začněte pražit ořechy. Jakmile začnou vonět, odstavte je a nechte je vychladnout. Poté je rozmixujte na menší části. Přilijte javorový sirup, oleje, citronovou šťávu a přidejte lněnou vlákninu. Směs opět pořádně promixujte a ochuťte mletou vanilkou.

Autor: