27. září 2017 6:54 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Zelí je plné vitamínů. Připravte si z něj slaný koláč

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Quiche s červeným zelím | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Quiche s červeným zelím | foto: Martina Schmidtová

Hitem mého sezónního pečení jsou u nás koláče z křehkého těsta. Především proto, že nabízí skutečně nekonečné množství kombinací a variací! Může být na sladko nebo na slano. V dnešním koláči se dokonale spojily jak sladké tak i slané chutě. Nasládlé, téměř zkaramelizované zelí, výrazný plesnivý sýr a slané těsto.

Quiche s červeným zelím

těsto :

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • 170 g studeného másla
  • 200g másla
  • 6 až 8 lžic studené vody

náplň: 

  • polovina z menší hlávky zelí
  • 2 červené cibule
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • sůl a pepř
  • 250 ml sladké smetany 33%
  • 3 vajíčka
  • 250 g sýru s modrou plísní
  • máslo na vymazání formy na pečení

Abyste měli vodu opravdu ledovou, přidejte do misky kostky ledu. Pak už budete přidávat po lžících do těsta podle potřeby, a určitě bude studená. Máslo rovněž vyjměte z lednice a nakrájejte na kostky až teprve těsně před přípravou těsta. Nejdříve smíchejte suché ingredience – mouku, sůl a cukr. 

Máslo při použití food processoru nejlépe zapracujete pomocí funkce „pulse“ (je totiž důležité, aby bylo do těsta zapracováno skutečně velice rychle). Stačí cca 4x zamíchat (pulsovat) a malé kousky másla se obalí moukou. Jakmile se tak stane, postupně začněte přidávat vodu. Správně připravené těsto je rozdrobené na máslové kousky. V této fázi jej vyklopte na potravinovou fólii a opatrně (můžete k tomu použít okraje fólie) zpracujte těsto do jednoho kompaktního celku. Zabalte a dejte minimálně na půl hodiny do chladničky. Zatímco se těsto chladí, připravte si náplň.

Quiche s červeným zelím
Quiche s červeným zelím

Přípravu náplně začněte zelím. To si nakrouhejte pomocí food processoru a poduste na cibulce, přidejte cukr, a dochuťte podle potřeby solí a pepřem. Nejlepší je nejdříve nechat cibulku zkaramelizovat, poté přidat zelí a dusit do poloměkka. Hotové zelí přidejte do mísy, kde jste si předtím vyšlehali smetanu s vejci. Jakmile máte směs hotovou, připravte si korpus. Odpočinuté těsto vyválejte a vyložte jím zapékací mísu. 

Přečnívající okraje odřežte a vytvarujte – popřípadě vytvořte vzor za pomocí vidličky. Také samotné těsto propíchejte vidličkou. Do formy s těstem přidejte náplň a posypte rozdrobeným sýrem. Pečte v troubě rozehřáté na 190°C cca 45 min. Náplň musí dostatečně ztuhnout a okraje koláče zhnědnout (správně upečen je tehdy, pokud se začnou okraje odlepovat od formy). Těsto svou konzistencí připomíná listové těsto, a kombinace zelí a sýru je dokonalá.

Recept pro blog kitchenaid.cz připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.

Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Odvážné maminky ukazují poporodní bříška
Odvážné maminky ukazují poporodní bříška

Těhotenství je krásné období, během kterého se největší změny odehrávají uvnitř ženského těla. Rostoucí bříško, nově získaná kila, napnutá kůže - i tyhle proměny k němu ale patří.