Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Zemřel slavný francouzský šéfkuchař Paul Bocuse, bylo mu 91 let

Lidé

  14:26aktualizováno  17:39
PAŘÍŽ - Ve věku 91 let zemřel jeden z nejznámějších šéfkuchařů světa, Francouz Paul Bocuse. Na twitteru to oznámil francouzský ministr vnitra Gérard Collomb. Dlouholetý držitel tří michelinských hvězd byl mezi odborníky označován jako guru moderní gastronomie nebo jako papež francouzské kuchyně. Stál totiž u zrodu hnutí „nouvelle cuisine“, které v 60. a 70. letech způsobilo doslova revoluci důrazem na experiment, prezentaci jídel a kvalitní sezonní ingredience.

Zemřel šéfkuchař Paul Bocuse. foto: Wikimedia

Bocuse zemřel v sobotu v Collonges-au-Mont-d’Or, kde se narodil a kde měl i svou restauraci, uvedl ve svém prohlášení francouzský prezident Emmanuel Macron. „Francouzská gastronomie ztratila mytickou postavu... Šéfkuchaři pláčou ve svých kuchyních, jak v Elysejském paláci, tak jinde ve Francii,“ dodal. Slavnému šéfkuchaři byl v roce 2005 voperován trojitý bypass, trpěl i Parkinsonovou chorobou.

Bocuse se stal prvním šéfkuchařem moderní éry, který dovedně využil svého postavení celebrity. Do své restaurace v Collonges-au-Mont-d’Or u Lyonu tak lákal labužníky z celého světa, kteří přijížděli ochutnat jeho slavné speciality - polévku s černými lanýži, šunku v seně, drůbeží frikasé s borůvkami či holoubátka. Podnik drží tři michelinské hvězdy, nejvyšší ocenění v oboru, nepřetržitě od roku 1965.

Velký propagátor francouzské kuchyně s vizáží bonvivána stál u zrodu mnoha trendů, které ve světě vysoké gastronomie přežívají dodnes. Kladl důraz na perfektní servis, estetické působení jídla na talíři a neobvyklé kombinace surovin, přitom však neměl strach experimentovat s tradičními postupy a zpracováním.

Společně s dalšími slavnými šéfkuchaři založil spolek „Bande a Bocuse“ k propagaci nové kuchyně. V roce 1987 inicioval soutěž „Bocuse d’Or“, která každoročně oceňuje nejlepší světové šéfkuchaře.

Bocuse se narodil do rodiny kuchařů a toto povolání se dědilo již od 18. století. Na svou restauraci nepřestal dohlížet ani v důchodu. Všímal si i hostů, které někdy přišel pozdravit až ke stolu. A jeho oblíbená ingredience? Máslo. „Je to kouzelná věc,“ řekl kdysi během návštěvy kulinářského institutu v USA. „Máslo nic nenahradí,“ dodal. Dalšími třemi důležitými věcmi podle něj byly čerstvé potraviny, které on měl ze své zahrady, dobrý kuchyňský personál, kterému lze věřit, a šťastní hosté. „Je to host, kdo tu velí,“ svěřil se kdysi Bocuse agentuře AP.

Autor: