Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Zkuste uzeného úhoře s tuřínovým pyré a špek, radí šéfkuchař

Jídlo

  7:23
Pěstovaly ho už starověké národy ve Středomoří, v současné době je ale tuřín v kuchyní spíše vzácností. Mnoho z nás tuto kořenovou zeleninu opomíjí, ačkoli se skvěle hodí například do teplých salátů, k masu či rybě. Navíc obsahuje vitamin C, vápník a má hojivé a zklidňující účinky. Zkuste si doma připravit luxusní pokrm podle receptu šéfkuchaře restaurace Grand Cru Jana Punčocháře.

Uzený úhoř s pošírovaným žloutkem, tuřínové pyré a špek foto: Archiv

„Tuřín je skvělá surovina, která se chová velmi podobně jako celer. Můžete ho tedy používat do polévek, omáček nebo ho zpracovat jako pyré. Výborná je třeba tuřínová polévka s mrkví. Pokud si chcete připravit nějakou specialitu, pak mohu doporučit tuřínové hranolky dvakrát smažené. Prvně se na 140 stupňů blanšírují, následně se hranolky zachladí a znovu se smaží v oleji při 180 stupních,“ doporučuje Punčochář.

„Velmi dobrý je i pečený králík na tuřínu s dijonskou hořčicí a bílým vínem. Co se týče koření, pak doporučuji k tuřínu muškátový oříšek, který krásně doplní jeho chuť a příjemně ho provoní,“ doplňuje šéfkuchař.

Uzený úhoř s pošírovaným žloutkem, tuřínové pyré a špek

  • 500 g uzený úhoř
  • 80 g lišky
  • 4 vejce
  • 200 g tuřínu
  • 1⁄2 l mléka
  • drcený kmín
  • sůl
  • pepř
  • 80 g slaniny
  • 4 tenké plátky chleba
  • 60 g másla
  • 0,1 dcl olivového oleje

Úhoře očistíme a maso necháme odpočinou v lednici. Odpad z očistěného masa vložíme do olivového oleje, zahřejeme na 60 stupňů a necháme dvě hodiny louhovat. Tuřín oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v osoleném mléce. Následně tuřín s polovinou mléka vložíme do mixéru a rozmixujeme. Přidáme 0,5 dcl vylouhovaného úhořího oleje a propasírujeme přes jemný cedník. Vytvořenou espumu z tuřína vložíme do šlehačkové bomby a uchováme v teple.

Glosy šéfkuchaře

Tenké plátky chleba potřeme máslem a opečeme na pánvi. Slaninu nakrájíme na kostičky a vypražíme škvarky. Rozpálíme další pánev, do které vlijeme sádlo ze škvarků a zprudka orestujeme lišky. Stačí pár minut, ať jsou křehké, a poté osolíme, opepříme a okmínujeme.

Žloutky oddělíme od bílků a pošírujeme je v osolené vodě. Nakrájeného úhoře potřeme máslem a necháme při 80 stupních 10 minut v troubě zkřehnout. Hotového úhoře položíme na talíř a vrstvíme na něj škvarky, žloutek, usušené chipsy z chleba a navrch nastříkáme espumu z tuřínu.

Autor: