Diskuze
Video: Vařte těstoviny al dente
Děkujeme za pochopení.
Petra
Vážně koukám
jako blázen. Ta přechytralá kuchta mluví o hrnci a prý 5 litrů na 1/2 kg špaget a pak solí vodu a má jí v tom hrnci sotva litr. Když to neumíš, ty chytrá horákyně, tak zanech rad a dělej něco užitečného. Já bych třeba měla depku z těch všech krámů na lince. Raději se dej do úklidu než do vaření. A ty tvoje rousny budou v těch špagetách také?
Petra
To je zase objev,
vůbec nechápu, že by někdo neuměl vařit těstoviny. Že musí být velký hrnec....to je tedy objev. Beru to, že ta "kuchařka" právě začíná a tak by ráda poradila ostatním. No ukázat se dá všelijak. Starší dámy budou určitě žasnout....... ha, ha, ha. Kdo rád vaří ten tohle všechno ví a zná.
Magor Milda
Tak tady se zase nezdržím
špagety já nerad, raději fussili nebo kolínka, ty se dají jíst bezstříkanců na košili. Se špagetami si ovšem také poradím, stojí to ale bytečné úsilí. Nudle ale nejsou jako nudle. Ty kvalitní musí být z tvrdé pšenice, semola di grano duro italsky, hartweizen německy. Takové nudle se vám nerozvaří a nejsou háklivé na dobu vaření. Dobu uvedenou na obalu klidně o třetinu prodlužte, pak nebudou vaše zuby skřípat na syrovém prostředku nudle. Čechy jsou totiž výše, než Itálie a kvůli nižšímu tlaku vzduchu je i teplota vařící vody nižší.
Hodně vody a hodně osolené, pak s tím nemusíte tak zběsile míchat. Uvařené nudle odcedíme, pak dáme na talíř, zalejeme omáčkou, nikdy kečupem! posypeme strouhaným sýrem, třeba parmiggiano nebo padano a nakonec ozdobíme kouskem másla. Toť vše!
Omáčku můžete vařit z čerstvých rajčat, ale prosím nejdřív spařené horkou vodou asi 2 minuty, pak oloupané a nakrájené bez tvrdých částí kolem stopky, nejdřív podusíme cibuli, přidáme rajčata, sůl a ke konci před podáváním nasekanou bazalku. Spolu s rajčaty se také přidá třeba mleté maso a opeče do měkka. Jiná omáčka je třeba z Nivy, nakrájené nadrobno, rozpustí se pomalu v kousku másla. přidáme smetanu, až se vytvoří omáčka, která se na vidličce táhne. S Gorgonzolou to jde o něco lépe, Niva je dost suchá a trvá to dlouho, než se s tím máslem a smetanou spojí. Do hotové našlehané omáčky nasekáme nadrobno pražskou šunku, s nudlemi to chutná výborně!
vařič
Re: Tak tady se zase nezdržím
ad toto"Dobu uvedenou na obalu klidně o třetinu prodlužte, pak nebudou vaše
zuby skřípat na syrovém prostředku nudle. Čechy jsou totiž výše, než
Itálie a kvůli nižšímu tlaku vzduchu je i teplota vařící vody nižší". mildo ty jsi logik
Martin
Tak to je tedy legrace
Učit takhle lidi vařit těstoviny, tak to je tedy pěkná legrace. Prostě těstoviny prdnu do hrnce s vodou, nastavím vhodný plamen, vrátím se za 20 minut. Nevhodný tvar těstovin jako špagety se nekupuje vůbec, protože samovolně necirkulují v hrnci a půlka je převařená a půlka nedovařená a tedy to člověk jako otrok musí míchat, to už je lepší ty špagety předem polámat na 5 cm kousky. Dávat do těstovin olej anebo máslo je nic než české zvěrstvo, kdy všechno musí nejlépe plavat v tuku a zabije se tak přirozená chuť jídla. Sůl není třeba, to je pouze na chuti strávníka.
Genius delikates
Re: Tak to je tedy legrace
Tak po tomhle vážně uvažuji, že Vám předám titul Genius delikates. PS 20 minut - a není to málo Martine
Podvod?
Kolik tam máte vody?
Pořádně si, milá autorko, prohlédněte vaše video. Dávala jste do hrnce, ve kterém byla tak polovina vody, cca 500 g špaget. Když se podíváte, jak tam jsou tak pak namačkány na sobě, vyvracíte vlastní slova o tom, že potřebují dostatek vody. Vaše slova o těstovinách plavajícím ve vlastním škobu je přesně to, co jste ukázala na videu. Takže, pokud už někomu radíte, dělejte to pořádně. Díky, Martin Polášek, kuchař.
anonym
testoviny al dente
spageti, pasta je o citu,
Natvrdle spagetti nejsou ani v Italii vzdy oblibene a nejsou pravidlem.
Svete div se, ale Italie jaksi prirozene vi, co je zdravejsi, proto spagetti
prvni chod a potom maso...samozrejme, kdyz voni rajcata sluncem, je to jednoduche-lehke-prirozene
Cizinec Nenasinec
Emulze?
Sul neni nutna (omacky jsou vetsinou slany), i kdyz je i v Italie spousta lidi taky dava do pasty, ale pokud je tam davate, vzdy ji davejte pote co voda zacne varit a pred nez date testoviny. Misto "emulze" (to je celkem originalni napad pani Michopulu :) ), nenechejte testoviny ocedit pul hodiny, ale delejte rychle, a pridejte malinko olivoveho oleje, a je to. A co se tyka idiotickych komentaru gastronomickych ignorantu kteri vari testoviny podle receptu Dr Husaka, :)) dokud se uplne nerozvari, muzu rict pouze ze podle toho testoviny i vypadaji ve vetsine ceskych restauraci, teda, vubec se nedaji jist, a mnohem jsou min zdravy, protoze rozvarene testoviny obsahuji vic cukru ktery pak jde rovne do krve a uklada se jako tuk. Zkratka, kdo chce varit italsky testoviny, at to dela spravne, jak se to dela v Italie, a kdo vari "cechoitalskym" zpusobem a do nejakeho rozvareniho shitu dava rakovinotvorny ketchup z diskontu, opravdu nema co komentovat recept na italske spagety al dente.
Anonym
Re: Emulze?
Trochu tomu rozumím a naprosto souhlasím!!!! Ten olivový olej bych dal panenský. Sůl těstoviny poškozuje a tedy tam při vaření vůbec nepatří. Maximálně až po uvaření a decentně..
Jiri
jak vari testoviny profici
V restauraci si kuchar navari testoviny predem (v horsim pripade je pak zmrazi nebo koupi prumyslove predvarene a zmrazene) a vam je pak ohreje ponorenim do horke vody. Dobrou chut.
eva
těstoviny al dente
Tak nevím, byla jsem v Itálii několikrát a těstoviny jsem tam jedla spíše měkké
al dente nikdy. Je to v modě a je to sranda, když to každý rádoby kuchař specialista používá.
jo
nemáme rádi tvrdé těstoviny,at si je jedí v Itálii!
my si pochutnáme na správně uvařených po našem