Diskuze
Češi olivový olej znají, používat ho ale neumí, ukázal průzkum
Děkujeme za pochopení.
J. Linhart
Nakupování v MAKRU.
Vždy, asi tak dvakrát do roka, bylo 5 l Extra Virgin Olio Oil v krásné plechovce v akci. Cenu si už nepamatuji, ale vždy to vyšlo, za dobu do další akce jsme EVOO doma "vypili". Používali jsme ho jako jediné mastidlo v domácnosti na FŠICKO. Nefritovali jsme. Dnes kupuji jiný EVOO taky v akci v 0,75 l a třeba i topinky z tmavého chleba jsou supersuper, delší dobu už používám rozprašovač EVOO a je to výborný vynález, druhý hned po vynalezení EVOO. Že je něco "zdravé", mě spíš odradí, OFŠEM EVOO je něco jiného.
J. Linhart
Re: Co to je,
BIO je výborné pro pěstitele a prodejce. Co může být na obydlené Zeměkouli BIO ? FŠECHNO nebo nic !! Je to jen past na peníze. Není to ani lepší ani zdravější, jen drazší.
M. Trhlík
Češi olivový olej znají,používat ho ale neumí
Tak jsem se i trochu poučil i když olivový olej používám.Velmi mně potěšilo,že i protichůdné názory na olivový olej jsou přijímány s pochopením a bez emocí.
J. Frgalova
olivový olej
chce zvyk, já např. nyní jiný než olivový nepoužívám a ty ostatní mi smrdí :-) jako mogul
J. Frgalova
Extra virgin
se dává do studené kuchyně, a běžný olovový v ceně od 50-80kč se používá na teplou kuchyni. Extra virgin je lisovaný za studena a 1x, kdežto ty ostatní jsou lisovaný třeba ikskrát dokud to teče, tudíž jejich kvalita je čímdál menší.
J. Frgalova
Re: Extra virgin
nee olovový, ale olivový, roztomilý překlep :-) pardon
J. Orlík
Já používám extra virgin BIO.
Rozhajcuju ho, až prská a pak na něj píchnu kolco gothajského. Pa-rá-da. Kde se hrabe sádlo, máslo nebo spuštěný špek. Ve své gastronomické příručce razím názor, že je třeba používat do jednoho jídla přibližně stejně kvalitní ingredience. Co na tom, že ten gothaj stojí 10 kaček a extra panenského oleje dám za padesátku. Hlavně, že je jídlo vyvážené. Ale teď vážně-používat extra virgin na teplou kuchyni, kdy zahřátím příjde o veškeré své přednosti, které právě stojí tolik peněz, jako například o veškeré vitamíny, může jen gastronomický terorista.
t. Lamatschek
Re: Já používám extra virgin BIO.
Dam ti radu. Na smazeni zasadne pouzivej Virgin olive oil, ne extra virgin, ten neni vhodny na smazeni a prepaluje se ....
J. Franke
Já to mám jednoduché.
Mojí ženě chuť a vůně oliv vadí a tak vařím po "staročesku", kdy jako M.D. Rettigová používám ponejvíce máslo a sádlo někdy i olej slunečnicový.
B. Rampír
Re: Já to mám jednoduché.
Mně nevadí ani tak vůně, či chuť, ale hlavně ta nekřesťanská cena.
J. Havelka
Jak si vybrat.
Na trhu je veké množství olivových olejů "extra virgin". Ceny se velmi liší. Jak se pozná skutečně velmi kvalitní značka? Souvisí s cenou?